Jubileumi évad kezdődik a kecskeméti Katona József Színházban

Cseke Péter
Szerednyey Béla és Cseke Péter Ray Cooney Páratlan páros 2. című bohózatának próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2013. december 28-án.
Vágólapra másolva!
Öt nagyszínházi bemutatóval készül a 2016/2017-es jubileumi évadára az idén 120 éves kecskeméti Katona József Színház - hangzott el a színház keddi évadnyitó társulati ülésén.
Vágólapra másolva!

Cseke Péter színházigazgató elmondta, hogy a nagyszínházi premierek sora szeptember végén Shakespeare Vízkereszt-jével kezdődik, Mohácsi János rendezésében.

Szirmai Albert és Bakonyi Károly Mágnás Miska című operettjét Rusznyák Gábor viszi színre november közepén. Január elején állítja színpadra Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című darabját Cseke Péter és Szerednyey Béla. Henrik Ibsen Hedda Gabler című művét Zsótér Sándor rendezésében február közepén láthatja először a közönség. Az utolsó bérletes nagyszínházi előadást pedig április közepén mutatják be: Szép Ernő Vőlegény című színművét Szikszai Rémusz rendezi.

Szerednyey Béla és Cseke Péter Ray Cooney Páratlan páros 2. című bohózatának próbáján a kecskeméti Katona József Színházban 2013. december 28-án. Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A gyerekeknek a nagyszínházban a Micsoda társaság című előadással, valamint az És közben szól a dal 2. munkacímet viselő darabbal készülnek.

A kamaraszínházban Kacsóh Pongrác János vitéz című darabja, valamint Schiller Ármány és szerelem című drámája lesz látható, míg a stúdiószínházban a Katona József drámaírói pályázat díjnyertes darabja, majd Csehov Platonov című műve kerül színre.

A Kecskemét City Balett - a kecskeméti Katona József Színház táncegyüttese - Mozart Requiem-jét állítja színpadra, Barta Dóra koreográfiájával.

Az

jelmondattal induló évadban kiállítással, nyílt napokkal és vetélkedőkkel emlékeznek majd meg az idén 120 éves színházról, hiszen

a kecskeméti Katona József Színház 1896. október 14-én nyitotta meg először kapuit.

- fogalmazott Cseke Péter, hozzátéve, hogy ezen túl azonban sikerült a szakma elismerését is kivívni. Az elmúlt időszak díjai mind annak bizonyítékai, hogy jó úton járnak - tette hozzá.

A direktor emlékeztetett arra, hogy

a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a POSZT-on Macska a forró bádogtetőn című produkciójuk lett a legjobb előadás,

a legjobb női főszereplő díját pedig Trokán Nóra kapta. A MASZK Országos Színészegyesület és a Mozaik Művészegyesület pedig Csombor Teréznek ítélte oda a legjobb női szereplő díját.

Jelenet a kecskeméti Katona József Színház Macska a forró bádogtetőn című előadásából. Forrás: poszt.hu

A nyári előadásokról Cseke Péter elmondta, hogy az Újvilág Passió ötödik, jubileumi sorozatát nagy sikerrel játszották. A Páratlan páros második részével Balatonföldváron, a Kultkikötőben szerepeltek, ahol a Boeing, boeing-gel is nagy sikert arattak. Ez utóbbival a Városmajorban és a Szarvasi Vízi Színházban is felléptek. A szegedi Thealter fesztiválon a Macska a forró bádogtetőn című darabot játszották, míg a helyi Udvarszínházban a Tied a világ című előadást.

Az OlimpiART művészolimpián is nagyszerűen szerepeltek a színház munkatársai, hiszen tizennégy arany-, tizennégy ezüst- és négy bronzérmet szereztek az egyes sportágakban - hangsúlyozta az igazgató.

Cseke Péter azt is kiemelte, hogy

a kecskeméti Katona József Színház ad otthont augusztus 26-án az Országos Színházi Évadnyitónak.

A programok között a magyar színház jövőjéről szóló szakmai konferencia is szerepel, tárlat nyílik Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész festményeiből, valamint egy gálaműsor keretében kiderül, ki kapja idén a Kaszás Attila-díjat.