Új játszóhellyel vág neki az évadnak az Örkény

Mácsai Pál színész és az Örkény Színház igazgatója 2015 január 12-én
Mácsai Pál színész és az Örkény Színház igazgatója 2015 január 12-én
Vágólapra másolva!
Hat bemutatót tervez a 2016/2017-es évadban a budapesti Örkény István Színház, amely új játszóhellyel és új társulati tagokkal kezdi a szezont.
Vágólapra másolva!

Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere és Mácsai Pál, az Örkény igazgatója a keddi társulati ülésen bejelentette: a színház használatba veheti a Shure Stúdiót, a Budapesti Kamaraszínház egykori játszóhelyét. Ennek tulajdonosa a kerület, de korábban már elkezdett benne játszani az Örkény Színház.

A stúdiót öt évre szóló szerződés keretében használhatják,

és a kerülettől támogatást kapnak a rossz állapotú teremben a színpadi világítás korszerűsítésére.

Azt is elmondták, hogy az Asbóth utcai másik teremről, az Ericsson Stúdióról - amely a terveik szerint az Örkény színház pedagógiai programjának, az IRAM-nak adna otthont - egyelőre folynak a tárgyalások.

A társulat új tagokkal is bővel: Tenki Réka, Zsigmond Emőke, Kókai Tünde, Dóra Béla, Jéger Zsombor, Novkov Máté és Patkós Márton színművész csatlakozott a színházhoz, Debreczeny Csaba viszont elszerződött, de szerepeit továbbra is játssza, mondta Mácsai Pál.

Az igazgató arról is beszélt, hogy

Csákányi Eszter térdműtéte miatt az évad programját át kellett alakítani,

és Molnár Ferenc A hattyú című darabjának bemutatóját a következő szezonra halasztották. Az első bemutató így Bagossy László rendezésében Csehov Három nővér című műve lesz október 14-én. A stúdióban Eörsi István Emlékezés a régi szép időkre című művét Znamenák István szereplésével Polgár Csaba állítja színpadra október 23-i bemutatóval az 1956-os szabadságharc 60. évfordulójára, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál támogatásával.

Ascher Tamás rendezésében 2017 februárjában Thomas Mann József és testvérei című művét mutatják be. A regény színpadi adaptációját Gáspár Ildikó dramaturg készíti, aki tavasszal a stúdióban Ödön von Horváth Hit, szeretet, remény című darabját állítja színpadra. Az Anyám Tyúkja (2.) című produkciót január 22-én láthatja először a közönség Mácsai Pál rendezésében, aki azt mondta, hogy a hatodik bemutatóról egyelőre nem döntöttek.

A színház az idén is egész napos szabadtéri rendezvénnyel,

az Örkény kerttel köszönti az új évadot

szombaton a Madách téren. Mácsai Pál a szeptember 17-i Színházak éjszakájáról is beszélt: a színészeknek kérdéseket tehetnek fel a nézők, amelyeket a társulat művészei a rendezvényen válaszolnak meg. A másik programjuk az Örkény Szabadegyetem, amelyen a társulat tíz színésze tart előadást számára kedves témákról.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy

25 kortárs költőt kértek fel arra, hogy a társulat tagjainak írjanak verset.

Az évadnyitó társulati ülésen sorsolták ki, hogy melyik költő melyik színészt kapja. A verseket december 29-től a január 22-i Magyar kultúra napjáig naponta osztják meg az interneten.