Színházak Éjszakája: egy karszalag, harminc helyszín, több száz program

Az idei Színházak éjszakája szeptember 17-én várja a nézőket.
Vágólapra másolva!
30 színházba is be lehet menni egyetlen karszalaggal szeptember 17-én. Szombaton lesz a Színházak Éjszakája Budapesten. Több száz program közül válogathat, aki jegyet vált. 
Vágólapra másolva!

Az idei lesz az ötödik Színházak Éjszakája. Több színház nem tudta vállalni az idei rendezvényen való részvételt - külföldi turné vagy például felújítás miatt maradnak ki. Így az idei karszalagokkal nem lehet menni a Nemzeti Színházba, a Centrál Színházba és a MU Színházba sem. Ez viszont azt is jelenti, hogy ideális esetben, tehát ha jövőre is beszáll ugyanez a harminc színház, akkor ezzel a hárommal is több helyszín lesz.

Kinek jó ez és miért?

A Színházak Éjszakájának volt egy elődje, amikor a színházak egy közös évadnyitó erejéig standokkal kitelepültek az Andrássy útra. A Színházak Éjszakája azóta

ennél már jóval nagyobbra nőtt.

Többek között térben is, hiszen nem egy helyszín van, hanem minden színház maga fogadja a karszalagosokat. Egy felnőtt belépő idén 2500 forintba kerül, és ezzel természetesen mind a harminc színházba be lehet jutni szombaton. A legtöbb helyen késő estig lesznek programok, de néhány színház még éjfél után is nyitva lesz.

A színházak alapvető célja

terjeszteni a színházba járás örömét.

Emellett a belépőkből befolyt összeget szétosztják a résztvevő színházak között. Hogy melyik milyen arányban részesül, az attól függ, hogy hány látogatót fogadott szombaton. Tehát minél többet, annál jobb. Sok színház ismétli is a napi programjait, éppen azért, hogy minél többen láthassák, és aki megnézte,

mehessen is tovább a következő színházba.

A Színházak Éjszakáját egyébként a főváros is támogatja Forrás: facebook / színházak éjszakája

Két héttel a rendezvény előtt már 3000 jegyet adtak el előre. Az elővételben vásárolt jegyek általában a teljes eladás egyharmadát adják. Annyi biztos, hogy 8000 látogatónál nagyjából mindenhol teltház van, de a rekord eddig több mint 9000 látogató volt. Valószínűleg idén sem lesznek kongó színházak, de remélhetőleg mindenki kényelmesen el- és befér majd.

Bőség zavara

Az szinte biztos, hogy kevés olyan résztvevő lesz, aki mind a harminc helyszínre eljut és ott érdemi időt tölt. A helyszínválasztás mindig nehéz, de azért senkit sem kell félteni, a teljes programlista sokat segíthet, és azt sem szabad elfelejteni, hogy szinte mindenkinek vannak kedvencei – legyen szó színházról, vagy akár színészről. Így azért

hamar összeállhat a szombati itiner.

Akármennyi jegyet nem adhatnak el, ezért a szervezők azt javasolják, hogy ha tehetik, minél hamarabb vegyék meg a karszalagjukat az érdeklődők. Ezt amúgy bármelyik helyszínen meg lehet majd venni.