Kubik Anna és Venczel Vera kapják idén a Tolnay Klári Művészeti díjakat

Tolnay Klári
Vágólapra másolva!
A két színésznő a magyar színház- és filmművészet szolgálatában nyújtott magas színvonalú és odaadó munkásságáért kapja meg szombaton a díjakat. Az átadó ünnepség a Nógrád megyei Mohorán lesz, ahol Tolnay Klári élt gyerekkorában.
Vágólapra másolva!

A Tolnay Klári művészeti díjakat tavaly adták át először, ugyanis 2015-ben lett volna a színésznő 100 éves. Akkor Vándor Éva Jászai Mari- és Reviczky gábor Kossuth-díjas színészek kapták az elismerést.

A díjakat a mohorai Tolnay Klári Emlékházat is fenntartó Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület ítéli és adja oda a színészeknek. Idén Kubik Anna Kossuth- és Venczel Vera Jászai Mari-díjas színművésznek ítélték oda. A díjátadó szombaton lesz a Nógrád megyei Mohorán, ahol Tolnay Klári gyermekkorában élt.

Kubik Anna Forrás: MTI/Zih Zsolt

Kubik Anna diplomaszerzése után, 1981-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, 1991-től a Budapesti Kamaraszínház, majd a Művész Színház, azután pedig a Thália Színház művésze volt. 1999-től ismét a Nemzeti Színház, illetve a 2000-ben bekövetkezett névváltoztatást követően egészen 2013-ig a Magyar Színház társulatának tagja.

Vendégművészként játszott az új Nemzeti Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Kolibri Színház és a Soproni Petőfi Színház előadásaiban is. 2013-tól a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagja.

Venczel Vera Fotó: Zsigmond László/Life.hu

Venczel Vera érdemes és kiváló művész 1968-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, azóta a Vígszínház tagja. Több mint száz filmben, tévéjátékban és sorozatban nyújtott kiemelkedő alakítást. 2008-ban a

Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

A művészeti díj mellett van kulturális kategória is, amelyet idén adnak át nyolcadik éve. A Tolnay Klári Kulturális díjat azoknak adják, akik az egyesület munkáját segítik. Az idei díjazott Gyenge Katalin lesz, aki immár több mint 22 éve kíséri figyelemmel és támogatja a művésznő szellemi hagyatékának alakulását, gondozását. A Tolnay Klári kedves madarát, egy gerlét ábrázoló Tolnay-díjak egyébként Mile Ibolya keramikusművész alkotásai.

A szombati rendezvény házigazdája Mohai Gábor előadóművész lesz, az ünnepi hangversenyen Onczay Csaba és Onczay Zoltán csellóművészek lépnek fel.

Tolnay Klári 1914-ben Budapesten született, de

Mohorán nevelkedett, elemi iskoláit is ott végezte.

A Vígszínház után 1950-től a Madách Színház művésze lett. 1951-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, az elsők között vált érdemes művésszé 1950-ben, négy év múlva elnyerte a kiváló művész címet is. 1997-ben Budapest díszpolgárává avatták.

Tolnay Klári a Gyimesi vadvirág című film forgatási szünetében 1938-ban (bal oldalon Tímár József és Ölvedy Zsóka a fejkendős Tolnay Klári mellett) Forrás: Fortepan

1998 őszén Szabó Magda Régimódi történet-ében készült az apácafőnök megformálására a Nemzeti Színházban, amikor október 28-án, 84 évesen elhunyt. A Nógrád megyei Mohorán 2000-ben nyitották meg a Tolnay Klári Emlékházat, amelynek alapját a Balla István iparművész által létrehozott életmű-kiállítás adta. Az emlékházban több mint 300 fénykép mellett a művésznő színpadi ruhái, díjai, személyes tárgyai láthatók, köztük a család 136 éves zongorája, amelyet

meg is szólaltatnak a különféle rendezvényeken.