Állva tapsolták a Tóth Ilonkát Lengyelországban

A Tóth Ilonka fotóspróbája a Nemzeti Színházban
Vágólapra másolva!
Az évek múltával visszafizetett adósságnak nevezte a WSieci lengyel konzervatív hetilap a budapesti Nemzeti Színház Tóth llonka című darabját, melynek ősbemutatóját pénteken tartották meg Varsóban.
Vágólapra másolva!

A Szilágyi Andor műve alapján Vidnyánszky Attila rendezésében bemutatott előadás Grzegorz Górny kritikája szerint ismét tudatosította a lengyelekben, hogy a lengyel-magyar barátság nem puszta beszéd.

A szerző szerint kivételes, hogy a világpremiert nem Magyarországon, hanem a varsói Teatr Polskiban tartották meg, és párhuzamot von Tóth Ilona és a szintén koncepciós per után 17 évesen kivégzett lengyel ápolónő, Danuta Siedzikówna sorsa között. Siedzikównát - aki Inka álnéven vett részt a második világháború utáni antikommunista ellenállásban -, 1946-ban végezték ki, és csak 2014-ben találták meg maradványait egy gdanski tömegsírban.

Górny szerint "a politikai gyilkosság áldozatává lett fiatal, mélyen hívő, ártatlan" Tóth Ilona a magyarok számára

A szerző a darabot rendkívül hatásosként írja le, és kiemeli belőle az események pontos rekonstrukcióját. Ez levéltári anyagok alapján történt, amelyek arra utalnak, hogy Tóth Ilonka ügye a kommunista állambiztonság provokációja volt. Górny felhívta a figyelmet a korabeli média szerepére is, amely "tudatosan részt vett a hamis információk gyártásában, a dezinformációban".

A Tóth Ilonka fotóspróbája a Nemzeti Színházban Forrás: Talán Csaba

A legnagyobb hatásúnak a darab történetéből kilépő, a magyar forradalomban részt vevő szereplők tanúvallomásait nevezi, akik az előadás során saját történetüket mondják el. "Akkor világossá válik, hogy nem egy szokásos előadásról van szó, hanem arról, hogy ez a szereplők saját életévé válik" - írja Górny.

A darab szerinte

A viharos állótapssal fogadott, Vidnyánszky Attila és Szilágyi Andor részvételével megtartott ősbemutatón jelen volt Trócsányi László igazságügyi miniszter, Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, és a lengyel kulturális élet kiemelkedő személyiségei, például Bronislaw Wildstein neves lengyel író is.

Az előadás, amely a forradalom utáni megtorlásokban kivégzett fiatal medika, Tóth Ilona történetét dolgozza fel, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg a lengyelországi magyar évad kiemelt rendezvényeként.

A magyarországi bemutató október 25-én lesz a Nemzeti Színházban.

Tóth Ilonkát Waskovics Andrea alakítja, édesanyja szerepében pedig Bánsági Ildikó látható. Mellettük olyan színészek játszanak a darabban, mint Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági, akik a forradalmi események résztvevői, tanúi voltak.