Részegek a Nemzetiben

Nemzeti Színház, 2016.09.03. Budapest, Bajor Gizi park 1, 1095, színtársulat, előadás, kultúra,
A Nemzeti Színház épülete
Vágólapra másolva!
Furcsa társaság verődik össze a Nemzeti Színház új darabjában: modell, bankár, menedzser, prostituált, fesztiváligazgató, építőipari alkalmazott. Istenről, szeretetről, szabadságról, önmaguk kereséséről beszélnek. 
Vágólapra másolva!

A Részegek a mai ember, az európai civilizáció alapproblémáira kérdez rá. Arra a racionálisnak, toleránsnak és józannak hazudott életformára, amely valójában

az európai ember létének értékvesztését, a szeretet, a hit, a kultúra eltűnését, a hazug ideológiákat takarja.

Erről azonban csak néhány "részegségében őszinte" figura képes fájdalmasan, eltorzult tudattal beszélni egyfajta apokrif gyónásként. A sors különös játékot játszik velük, és ők is különös játékot játszanak egymással.

Ivan Viripajev írását Viktor Rizsakov, a Nemzeti Színházban is nagy sikerrel futó, POSZT-fődíjas Fodrásznő rendezője viszi színre.

Az orosz „új dráma" mozgalom tagja, Viripajev szerint

azért mennek színházba és moziba az emberek, hogy átéljenek egy konfliktust, hogy megtisztuljanak.

Fontos, hogy rátaláljanak valami titkosra a maguk belső világában, és megszabaduljanak negatív érzelmeiktől. Rizsakov pedig minden rendezése során azt kutatja, hogyan érheti el, hogy a színházban a néző ne kukucskáló legyen, hanem a történetek résztvevője, hogy a színház „belül" játszódjon le: a néző fejében, szívében.

A szerző a kortárs orosz színházi élet mára már kultikussá vált drámaíró-rendezője, az 1974-ben Irkutszkban született Ivan Viripajev, aki mintegy 15 évvel ezelőtt robbant be az orosz színház világába. Az egyik első, nagy sikerű drámája nyomán elnevezett és munkatársával, Viktor Rizsakovval közösen elindított „Oxigén (Kiszlorod)" művészeti „mozgalom" egy új hangvételű és szellemiségű színházi nyelv megteremtésére tesz kísérletet. Viripajev több művét számos európai nyelvre lefordították és Európa jelentős színházaiban hatalmas sikerrel játsszák.

Az előadás bemutatója november 19-én lesz a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán.