Dobó Kata és Szulák Andrea is szerepel a modernizált Kölcsönlakásban

Játékszín Kölcsönlakás című előadás Sajtótájékoztató Színdarab Színház
A Játékszín Kölcsönlakás című előadásának szereplői
Vágólapra másolva!
Új premierre készül a Játékszín: december 10-én mutatják be Ray Cooney és John Chapman vígjátékát, a Kölcsönlakás című darabot. Az előadás különlegessége, hogy azonos címmel egy új dal is született hozzá, sőt, azok közül a nézők közül, akik június 30-ig megnézik a Kölcsönlakás-t, valaki egy évre egy valódi kölcsönlakásba is beköltözhet.
Vágólapra másolva!

Philip és Henry sikeres gyerekkönyv-kiadók: irodájuk annak a háznak a földszintjén található, ahol Philip és Johanna lakik. Amíg Philip a feleségével vendégségbe megy, Henry randevút szervez magának a lakásukban. Nem tudja, hogy felesége is hasonló programot tervez újdonsült lovagjával. Ráadásul van valami, amiről egyikük sem tud: a Philip és Johanna lakásán dolgozó belsőépítész is épp szerelmi légyottra készül a szobalánnyal. A teljes káosz közepébe toppan be váratlanul a meglehetősen prűd nő hírében álló, híres mesekönyv-író, akire Henry és Philip kiadója már régóta fente a fogát...

A Játékszín Kölcsönlakás című előadásának szereplői Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ebből az alaphelyzetből indul a Kölcsönlakás című vígjáték, amelynek bemutatóját rendhagyó módon harangozták be a Játékszínben. Az előadás egyik szereplőjének, Szulák Andreának talkshow-műsorvezetői tapasztalatát vetették latba - a színésznő-énekesnő egy beszélgetős műsor rutinos háziasszonyaként faggatta az alkotótársakat a próbafolyamat kulisszatitkairól.

Ezek között a keretek között mondta el Bank Tamás, a Játékszín igazgatója, hogy a színház kifejezetten

az igényes szórakoztatást

tűzte zászlajára, és éppen ennek szellemében választották Ray Cooney és John Chapman darabját színrevitelre. A színész-író Cooney nevéhez olyan sikerek fűződnek, mint

A miniszter félrelép, a Ne most drágám!, a Miért nem marad reggelire? vagy a Páratlan páros.

Érdekesség, hogy a szerte a világon folyamatosan sikerrel játszott Kölcsönlakás egyik szerepét – amelyet a Játékszín előadásán Lengyel Tamás alakít majd – Cooney egyenesen önmagára írta. De fontos szempont volt a darabválasztásnál az is, hogy fiatal színészek kaphassanak feladatot a színházban. Arra pedig, hogy a népszerű vígjáték színpadra állításakor komolyan vegyék a szórakoztatást, és a nevettetés soha ne csapjon át ripacskodásba, Bank Tamás szerint Kapitány Iván rendező személye a garancia.

Kapitány Iván és Bank Tamás Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kapitány Iván, aki a sitcomok rendezésében szerzett tapasztalatát ülteti át és kamatoztatja a mostani próbafolyamatban, elmondta, hogy Ray Cooney és John Chapman 1969-ben született vígjátékának alapkonfliktusai eleve modernek, de a szöveget, amelyet Hamvai Kornél fordított,

átdramatizálták annak érdekében, hogy az részleteiben is megfeleljen a mai kor elvárásainak.

Búss Gábor Olivér dramaturg, a rendező állandó szerzőtársa dolgozta át a vígjátékot – így például nem okozhat gondot, hogy az eredeti verzióban a telefon hiányából adódnak vicces problémák, ami 2016-ban már inkább hatna nosztalgikusnak, mint életszerűnek.

Szulák Andrea rögtönzött talkshow-jában sorra szólaltak meg az előadás főszereplői: Dobó Kata, Erdélyi Tímea, Lévay Viktória, Szabó Erika, Debreczeny Csaba, Klem Viktor, Lengyel Tamás és Molnár Áron is.

Molnár Áron, Erdélyi Tímea, Szabó Erika és Klem Viktor Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Kiderült többek között, hogy Erdélyi Tímea kezdetben tartott a feladattól, mert merőben más színpadi nyelvet érez otthonosnak, Szabó Erikának pedig bátorságpróbát jelentett, hogy olyan karaktert – történetesen egy prostituáltat – alakít, aki kifejezetten a primér nőiességét használja eszközként. Klem Viktort az ijesztette meg, amikor a darab eredeti szövegében szembesült azzal, hogy az általa megformált figura egy „ötvenes, kimért, hideg üzletember", Molnár Áron pedig lépten-nyomon azt hallotta a saját szerepéről, hogy „ziccerszerep", így tartott attól, nehogy kihagyja ezt a ziccert. De a jó hangulatú próbafolyamat vége felé már mindannyian izgatottan várják a bemutatót.

Debreczeny Csaba és Dobó Kata Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Dobó Katának több beugrása is volt már a Játékszínben – a Nyolc nő című előadásban Horváth Lili, majd Oroszlán Szonja szerepét is átvette -, de most próbál először a színházban. Szulák Andrea kérdésére – akárcsak kollégái, köztük Debreczeny Csaba és Lengyel Tamás – azt válaszolta, családtagjai és barátai közül szükség esetén bárkinek szívesen kölcsönadná a lakását – az illetőnek csak a szomszédokra kellene tekintettel lennie.

Lévay Viktória, Lengyel Tamás és Szulák Andrea Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Lévay Viktóriának, aki az előadásban végig színpadon van, és a produkció tulajdonképpeni „motorja", az interjúalany szerepén kívül más feladat is jutott a rendhagyó sajtótájékoztatón. A Kölcsönlakás-hoz ugyanis Havas Lajos „Chico" és Lombos Márton

egy új dalt is szereztek,

amelyet a tervek szerint a rádiók is játszani fognak. A Kölcsönlakás című dal Lévay Viktória előadásában a sajtóeseményen debütált.

Lévay Viktória a Kölcsönlakás című dalt énekli. Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Arról pedig, hogy stúdióban hogyan rögzítették a számot, werkfilm is készült:

Bank Tamás a Kölcsönlakás-sal kapcsolatban egy másik meglepetést is bejelentett: a darab nézői közül bárki esélyes lehet arra, hogy

egy évre beköltözzön egy valódi kölcsönlakásba

a Sasad Liget Lakóparkban, csak regisztrálnia kell a www. kolcsonlakas.hu oldalon.