Emléktáblát avattak Garas Dezső szülőházán

Törőcsik Mari; Garas Dezső
Budapest, 2016. december 9. Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze beszédet mond a Garas Dezső (1934-2011) Kossuth-díjas, kiváló és érdemes művész, a nemzet színésze szülőházán elhelyezett emléktábla avatásán Budapesten, a VII. kerületi Alsó erdősor utcában 2016. december 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Emléktáblát avattak Garas Dezső (1934-2011) színművész tiszteletére pénteken Budapesten, a VII. kerületi Alsó erdősor utca 10. szám alatt.
Vágólapra másolva!
Garas Dezső emléktáblája a VII. kerületi Alsó erdősor utcában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere az avatáson arról beszélt, hogy "az emléktábla hozzájárul ahhoz, hogy méltó módon megőrizzük egy felejthetetlen színész, egy nagyszerű ember emlékezetét".

"Mi, erzsébetvárosiak különösen közel érezhetjük magunkhoz, hiszen Garas, született Grósz Dezső 1934. december 9-én látta meg a napvilágot itt, az Alsó erdősor utca 10. szám alatt, s itt is lakott 1955-ig" - mondta. Arról is beszélt, hogy a későbbi Nemzet Színésze, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész

először egy földszinti szoba-konyhás udvari lakásban, majd az első emeleten egy kétszobás lakásban élt édesanyjával és két húgával.

"Keveset beszélt róla, mégis életre szóló traumát jelentett számára, hogy 1944-ben őt és családját is sárga csillag viselésére kötelezték" - mondta.

Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze beszédet mond az avatáson Forrás: MTI/Kovács Tamás

Törőcsik Mari arról beszélt, hogy először Garas Dezsővel lépett a Nemzeti Színház színpadára, mikor mint főiskolások statisztáltak Az ember tragédiájában. Utoljára pedig a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabban játszottak együtt.

- mondta.

"Köszönöm azoknak a színészeknek, akik eljöttek, mert mindannyian többet érdemlünk" - mondta még Törőcsik Mari.

Garas Dezső születésének 82. évfordulóján az emléktáblát Vattamány Zsolt, Ráday Mihály és a művész fia, Garas Dániel operatőr együtt avatta fel.

Az emléktábla avatáson Garas Dezső családja, tisztelői és számos művész megjelent, többek között Kende János, Gárdos Péter, Sándor Pál, Kern András, Balázsovits Lajos, Harkányi Endre, Molnár Piroska, Máté Gábor, valamint a lábadozó Kulka János is.