Botrányt okoztak a Mozart-operában feltűnő terroristák

Vágólapra másolva!
Lemondta fellépését Mert Süngü török tenor a Szöketés a szerájból című Mozart-opera bolognai előadásában, mert Martin Kusej osztrák rendező az iszlamista terrorizmussal foglalkozik a darabban.
Vágólapra másolva!

A török operaénekes szerint Kusej rendezése "egy nemzet szembeköpése", és "félrevezeti a nézőket a terrorizmus geopolitikai okait illetően".

A vita úgy pattant ki, hogy a városi tanács egy tagja közzétett Facebook-oldalán egy fotót, amely az egyik próba alkalmával készült, és ezen az Iszlám Állam harcosainak látszó szereplők láthatók, továbbá fekete zászlók arab felirattal. A Corriere della Sera című lap úgy tudja,

a darabban foglyokat erőszakolnak meg és fejeznek le.

A provokatív rendezéseiről ismert Kusej azt állítja, hogy a török tenor nem is tartozik a darab szereplőgárdájához. "Én soha nem találkoztam ezzel a személlyel. Nem vett részt egyetlen próbán sem. Nem volt képes megtanulni az új német szöveget, amelyet írtunk" - mondta a rendező.
Szerinte a zenét kapcsolatba kell hozni a mai szituációkkal és érzelmekkel, "Mozart is állandóan változtatott a darabjain". Kusej azt mondta az olasz lapnak, rendezésével azt akarja bemutatni, hogy

Kusej szerint az előadásnak otthon adó bolognai városi színház közönsége nyitott lesz az ő koncepciójára.

A város polgármestere, Virginio Merola az osztrák rendező oldalára állt a vitában. Úgy reagált az ügyre, hogy soha nem fogják csorbítani a művészi szabadságot. "Egy polgármesternek nincs mondanivalója egy művészi alkotás tartalmát illetően. A téma ezzel le van zárva" - mondta.
A Szöktetés a szerájból premierjét január 20-án tartják.

A Mozart-opera bolognai verziója nem azonos azzal a változattal, amelyet Kusej a franciaországi Aix-en-Provence 2015-ös operafesztiválján mutatott be. Ahogy az Origo is megírta, azt az előadást kifütyülték, pedig a rendező két jelenetet is átalakított a bemutató előtt, mert a szervezők úgy gondolták, hogy túl megrázóak lennének az egyértelmű utalások az Iszlám Államra.