Meghalt Zentai Anna

Zentai Anna
Vágólapra másolva!
Életének 92. évében meghalt Zentai Anna Jászai-díjas színművésznő, Érdemes művész - írta a színház.org. Az operettműfaj legendás alakja volt.
Vágólapra másolva!

Zentai Anna 1924-ben született Budapesten. A a Színművészeti Akadémián 1942 és 1946 között Makay Margit és Lehotay Árpád tanítványa volt. A színiakadémia elvégzése után, 1946-ban a Szegedi Nemzeti Színházhoz került, ahol egyaránt játszott prózai szerepeket, operettet és operát.

1950 és 1979 között a Fővárosi Operettszínház tagja volt, később szabadfoglalkozású művészként dolgozott.

Az Operettszínház a honlapján azt írja róla, hogy egyebek mellett A Csárdáskirálynő Stázijaként és Cecíliájaként, de a Csínom Palkó Éduskájaként is felejthetetlen alakítást nyújtott.

Zentai Anna az Operettszínház 2014-es évadzáróján Fotó: Gálos Mihály Samu - Budapesti Operettszínház

Zentai Anna mozgékony, derűs figurák megformálójaként vált ismertté és népszerűvé.

Híres volt arról, hogy sugárzó derűvel, magával ragadó lendülettel és egészséges humorral alakította szerepeit.

Kiváló szubrett illetve naiva-primadonna volt, gyakran vendégszerepelt a Magyar Állami Operaházban és külföldön, illetve rádióoperettek főszerepei is fűződnek a nevéhez. Sokoldalúságát magyarnóta-énekesként is bizonyította. Természetes eleganciáját, vidám személyiségét sok kollégája csodálta.

Bár visszavonulása után is többször kérték fel szerepekre, ő tartotta magát fogadalmához, hogy nem lép többé színpadra, mert azt szerette volna, hogy a nézők a legjobb formájában emlékezzenek rá.

2009-ben Zentai Annát a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.

Sajtóértesülések szerint a színésznő január 24-én halt meg, de a halálhírt csak most jelentették be.