Grammy-jelöltek lepik el Budapestet

grammy, müpa
Vágólapra másolva!
Ötvennyolcadik alkalommal osztják ki február 15-én az amerikai zenei szakma legrangosabb elismerését, a Grammy-díjat. Az idei várományosok között szép számmal akadnak olyanok, akikkel élőben is találkozhat a magyar közönség a közeljövőben a Müpa és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjain.
Vágólapra másolva!

Debütáló albumával jelölték Jamison Rosst a legjobb vokális jazz album kategóriába, aki február 10-én éppen ennek a lemeznek az anyagát mutatja be a magyar közönségnek a Fesztivál Színházban. Ugyanebben a kategóriában szoríthatnak rajongói Cécile McLorin Salvantnak, akit március 11-én hallhatnak élőben.

Robert Glasper és zenekara Forrás: Müpa

Az improvizációs jazz szóló kategóriájában nominált Joshua Redman Oláh Kálmán vendégeként február 12-én lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Április 16-án a BTF egyik kiemelt eseménye lesz Robert Glasper koncertje, aki 2012-ben Black Radio című R&B albumával díjra váltotta akkori Grammy-jelölését, ezúttal a legjobb instrumentális jazz album kategóriában szerepel friss lemeze.

Legjobb latin jazz album kategóriában ismét jelölték Dizzy Gillespie felfedezettjét, Gonzalo Rubalcabát, aki a Müpába három barátjával alkotott Volcán nevű formációjával látogat el április 26-án.

Diana Damrau Forrás: Müpa

A komolyzenei kategóriákban szemezgetve a legjobb operafelvételek között találjuk Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, a MET sztárszopránja, Diana Damrau közreműködésével. A művésznő május 14-én basszbariton férjével, Nicolas Testével a belcanto-repertoár legszebb áriáit és duettjeit szólaltatja meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni egy technikai kategóriát, amelyben Diana Krall Wallflower című lemezének hangmérnökeit nominálták. A művésznő június 30-i koncertjén többek között erről a lemezéről is válogat a Müpa közönségének.