Shakespeare 400+

shakespeare 400+
Shakespeare 400+ Fesztivált rendez az Opera. László Boldizsár, Göttinger Pál, Ókovács Szilveszter és Ludger Engels
Vágólapra másolva!
16 nap, 3 helyszín és 31 előadás: számokban kifejezve ez az Operaház kínálata a Shakespeare+ Fesztiválra, amelyet május 18. és június 2. között rendeznek. Nemcsak valaha volt legnagyobb, hanem legsokszínűbb fesztiváljuknak is szánják a tematikus Májusünnep-sorozat idei programját: a 17 Shakespeare-adaptáció között 4 új bemutató is szerepel, a záróesemény sztárvendége pedig a világhírű bariton, Bryn Terfel.
Vágólapra másolva!

Az Operaház mellett az Erkel Színházban és a Zeneakadémia Solti-termében is várják a közönséget a Shakespeare halálának 400. évfordulójához kapcsolódó Shakespeare 400+ Fesztiválon.

A repertoáron szereplő, shakespeare-i vonatkozású darabok - a Falstaff, a Macbeth, az Otello, A makrancos Kata és a West Side Story - mellett 4 premiert is tartanak.

Magyarországi ősbemutató lesz a fiatal kortárs szerző, Thomas Ades 2004-es művének, A viharnak május 21-i előadása. Az operát a nemzetközileg elismert német zenész és rendező, Ludger Engels állítja színpadra. Engels elmondta, hogy számára különösen fontos a műben megjelenő társadalomrajz, és azt is hangsúlyozta, hogy ez a darab igazán magas szintű színészi játékot kíván, miközben a kórus is kiemelt szerephez jut. A rendező érdekes, filmes technikákat idéző beállításokkal tervezi színre vinni a történetet. A premieren Halász Péter karmester dirigál majd, a főszerepeket pedig Franco Pomponi és Laure Meloy éneklik.

Shakespeare 400+ Fesztivált rendez az Opera. László Boldizsár, Göttinger Pál és Ókovács Szilveszter Fotó: Marton Szilvia - Origo

Szintén különleges, Magyarországon az 1930-as évek óta nem játszott mű Ermanno Wolf-Ferrari operája, a Sly,

amelyet a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével, Göttinger Pál rendezésében mutatnak be. A Sly A makrancos hölgy prológusában szereplő Ravasz Kristóf-történeten alapszik. A cselekmény szerint egy londoni kocsma közkedvelt vendége, Christopher Sly költő - akit a mostani produkcióban László Boldizsár alakít majd - ájulásig issza magát. Westmoreland grófja meg akarja őt tréfálni: a palotájába viteti a költőt, és megpróbálja vele elhitetni, hogy ő maga a gróf, aki átaludta az elmúlt 10 évet. Az ugratás akkor vesz meglepő fordulatot, amikor a gróf azt állítja Sly-nak, hogy van egy felesége is, Dolly, aki az elmúlt 10 évben hűségesen várta , hogy végre felébredjen álmából a férje. A rendező, Göttinger Pál szerint a darab azért is illeszkedik jól Shakespeare életművéhez, mert a nagy drámaíró is folyamatosan kutatta műveiben álom és valóság viszonyát. Az előadás karmestere Gyüdi Sándor lesz, a produkciót két alkalommal, május 27-én és 29-én játssza az Erkel Színház.

Az Operaház nem játszotta még Benjamin Britten Szentivánéji álom című operáját. Most a Zeneakadémia Ének Tanszékével közösen mutatják be a darabot Szabó Máté rendezésében, Dominic Wheeler vezényletével, május 27-én. Az Erkel Színház aulájában pedig Otto Nicolai Magyarországon több mint 60 éve nem játszott daljátékát, A windsori víg nőket mutatják be az Operaház énekkarának művészei. A darabot Markó Róbert viszi színre, és Erdélyi Dániel vezényel.

A fesztivál kiemelt programjai között egy szólóest szerepel: június 2-án, Sáfár Orsolya, László Boldizsár és a Magyar Állami Operaház Zenekara közreműködésével a világhírű Bryn Terfel lép fel az Operában.

A sztárbariton a Covent Gardentől a bécsi Staatsoperen át a New York-i Metropolitanig a világ számos nagy operaházában aratott sikert. Budapesti estjén, a tematikához igazodva, Verdi Otellójából, a Macbethből és a Falstaffból is ad elő egy-egy áriát.

László Boldizsár, Göttinger Pál, Ókovács Szilveszter és Ludger Engels Fotó: Marton Szilvia - Origo

A bemutatók mellett további , a Shakespeare-tematikához illő előadások és programok kerülnek be a fesztivál műsorába: Szokolay Sándor Hamlet című operája koncertszerű előadásban hangzik el, előadják Bellini Capuletek és Montague-k című művét, akárcsak Gounod Rómeó és Júliáját, a Falstaffot, illetve a West Side Story-t Novák Péter rendezésében. A fesztiválon lesz újra látható az Opera idei évadának egyik legjelentősebb bemutatója, a Lear. Aribert Reimann operáját az eredeti, Jean-Pierre Ponnelle-féle rendezés alapján állította színpadra Anger Ferenc. A Macbeth pedig Szinetár Miklós 2011-es rendezésében lesz látható. De lesznek további zenekari koncertek, hangverseny Shakespeare-áriákból, koncertet ad az Opera Gyermekkara, és különleges színfolt lesz a VIII. Henrik feleségei című, verseket, romantikus operarészleteket és kortárs zenét is vegyítő, kétszemélyes előadás.

A fesztivál programját úgy állították össze, hogy az érdeklődők ütközések nélkül nézhessék végig az előadásokat.

Azért, hogy a diákok minél otthonosabban mozogjanak Shakespeare világában, gimnáziumok, dráma tagozatos iskolák diákjai és egyetemek hallgatói is meghívást kaptak, tanáraikkal együtt.

A csatlakozó intézmények az Opera Nagyköveteinek segítségével készítették fel részt vevő diákjaikat, a fesztivál nyitánya pedig Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító Shakespeare-előadása lesz, május 18-án. Ennek részeként az Opera ízelítőt ad az évad utolsó bemutatójából: Purcell Tündérkirálynő című operájából is.