Nyert Alföldi Róbert operarendezése

Armel Opera Festival Alföldi Róbert Armel Opera Festival sajtótájékoztató - Alföldi Róbert
Armel Opera Festival sajtótájékoztató - Alföldi Róbert.
Vágólapra másolva!
Eötvös Péter Senza sangue című operája, az avignoni Opéra Grand produkciója nyerte el a legjobb előadás díját, a legjobb énekesnek járó elismerést pedig Adriana Bignagni Lesca kapta az Armel Operafesztiválon.
Vágólapra másolva!

Eötvös Péter Senza sangue című egyfelvonásos operáját Alföldi Róbert rendezésében láthatta a közönség. Alföldi Róbert az Armel Operafesztivál történetében

kiemelkedő művészi teljesítményéért eddig háromszor kapta meg a legjobb előadás díját és háromszor a közönségdíjat

- áll a közleményben. Mint írják, az idei elismerés azért is különleges és fontos a rendező számára, mert Eötvös Péter zeneszerzővel dolgozhatott, aki bízott benne.

Eötvös Péter és Alföldi Róbert az Armel Opera Festival sajtótájékoztatóján. Fotó: Polyak Attila - Origo

A nemzetközi zsűri elnöke hangsúlyozta, hogy a Senza sangue csodálatos zeneiségének és letisztult rendezésének összhangja egyértelművé tette számukra a produkció díjazását - idézik a közleményben. Az előadás meghívást kapott Londonba, a Hackney Empire színházba, 2017. októberében.

Az énekesek mezőnyében a zsűri Adriana Bignagni Lescát találta a legjobbnak,

aki Bruno Coli A furcsa véletlenek angyala (The Angel of the Odd) című művében, a pisai Verdi Színház produkciójában szerepelt a fesztiválon. A gaboni származású, Franciaországban élő énekesnő teljesítményét értékelve a zsűri érzelmekben és árnyalatokban gazdag technikai tudását és kimagasló színészi képességeit emelte ki. A legjobb énekes díja 6 ezer euró (1,9 millió forint).

Az Armel Operafesztivál zsűrije az idén

különdíjjal jutalmazta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak előadását, az Elégia ifjú szerelmesekért című produkciót Almási-Tóth András rendezésében,

Vajda Gergely vezényletével. Indokolásukban a kimagasló zenei teljesítményt, a szereplők expresszív kifejezésmódját, valamint azt emelték ki, hogy a Zeneakadémia vállalkozott először Magyarországon a szerző, Hans Werner Henze művének bemutatására.

Almási-Tóth András rendezése különdíjat kapott. Fotó: Polyak Attila - Origo

A közönségdíjra az Arte Concert oldalán szavazhatnak a nézők augusztus 10-ig. A szavazás eredményét a Sziget Fesztivál zárónapján, augusztus 16-án jelentik be és ekkor adják át az Arte-közönségdíjat.

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Armel Operafesztivál szervezőinek célja az alapításkor az volt, hogy

operaritkaságokat és főként kortárs műveket bemutató nemzetközi operaeseményt hozzanak létre,

amelyben ötvözni tudnak egy operaénekeseknek szóló, szintén nemzetközi tehetségkutató versenyt és egy évente öt produkciót bemutató fesztivált. Az énekesek tavalyi versengését és kiválasztását követően a fesztivál idén is öt produkcióval várta a közönséget június 27. és július 2. között a Thália Színházban és a Nemzeti Színházban.

A fesztivál tradíciói szerint

nemzetközi zsűri értékelte a versenyszerepekben fellépő operaénekesek énekesi-színészi teljesítményét,

és ők ítélték oda a legjobb produkciónak és a legjobb előadónak járó díjakat. A zsűri tagjai José Correia, az Arte Concert programigazgatója, Annilese Miskimmon, a dán nemzeti operaház igazgatója és művészeti vezetője, Kjell Englund, a svéd Norrlandsoperan művészeti vezetője és ügyvezető igazgatója és Guy Coolen, a belga Transparant zenés színház főigazgatója és művészeti vezetője voltak.