Lisa Stansfield: A legnagyobb slágerem egyszerre áldás és átok

Lisa Stansfield
Lisa Stansfield
Vágólapra másolva!
A 80-as és 90-es években Lisa Stansfield a világ egyik legnagyobb popsztárjának számított. Olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a mai napig népszerű All Around the World, The Real Thing vagy a Never, Never Gonna Give You Up. Zenei karrierje tinédzserkorában indult, a 2000-es években pedig a színészetre koncentrált: több filmben és sorozatban tűnt fel. Nemrég új albuma jelent meg, Seven címmel, és a VeszprémFest fellépőjeként most először a magyar közönség is hallhatja őt július 15-én. Lisa Stansfield e-mailben válaszolt az Origo kérdéseire.
Vágólapra másolva!
Lisa Stansfield Forrás: veszpremfest.hu

Mindössze 14 éves volt, amikor megnyerte a Search for a Star (Csillag kerestetik) nevű énekversenyt, 16 éves korára pedig már TV-sztárnak számított. Egyértelmű volt, hogy egy életre az éneklés marad a hivatása?

Mindig is énekelni akartam. Azt hiszem,

arra születtem, hogy ez legyen a foglalkozásom.

A mai napig ugyanolyan szenvedélyt érzek a hivatásom iránt, sőt, a hobbimnak is ezt tekintem.

Gyerekkorában folyamatosan lépett fel klubkoncerteken. Nem volt ez kimerítő?

Olyan sok energiám volt, hogy engem ez egyáltalán nem zavart. Azt hiszem, édesanyám, aki a fellépéseimre fuvarozott engem, sokkal jobban belefáradt ebbe. De ő is kitartott, mert alapvetően szerette az egészet.

Bár a Search for a Star című tehetségkutató énekverseny fontos fordulópontja volt a karrierjének, mégis többször visszautasította, hogy zsűritagként hasonló tehetségkutató műsorokban vegyen részt. Miért?

Akkoriban, amikor én indultam a versenyen, még egészen más volt a helyzet.

Manapság a tehetséges fiatalokat nagyon sokszor kihasználják,

mert még annyira tele vannak reményekkel, és mindent hajlandóak elhinni, ha az a hírnév és a gazdagság ígéretével kecsegtet. Én már elég korán megtanultam, hogy óvatos legyek. Nem véletlenül alakult ki az a kifejezés, hogy médiacápa...

Lisa Stansfield, az idei VeszprémFest egyik sztárfellépője. Forrás: veszpremfest.hu

Legutóbbi, Seven című albuma 10 évvel az előző lemeze után jelent meg. Erről korábban azt nyilatkozta, hogy a megfelelő pillanatra várt, mert nem akarta, hogy rossz legyen az album fogadtatása. Miből gondolta, hogy fenyegetett ez a veszély, és miért most érezte elérkezettnek az időt?

Mert az a fajta zene, amilyet csináltam, nem illett volna a kor követelményeihez. Én viszont

nem akartam csak azért megváltoztatni a stílusomat, hogy elfogadjanak.

10 év munkájából válogatták az albumra került számokat. Hogyan tudtak ekkora mennyiségből választani? Terveznek egy másik CD-nyi válogatást is kiadni?

Olyan rengeteg dalt írtunk, hogy rettentő nehéz volt dönteni. Valóban,

éppen most dolgozunk egy újabb albumon is.

De a helyzet semmivel nem lett könnyebb, ugyanis azóta is írtunk további számokat, amikből ugyanolyan nehéz választani.

Férjével, Ian Devaney-vel évtizedek óta nemcsak lelki, hanem zenésztársak is. Mi a munkamódszerük?

Nagyon sokféleképpen születhetnek a dalok.

A csodás, jellegzetes északi akcentusa csak beszéd közben ütközik ki, éneklés közben nem hallható. Ez tudatos döntés volt?

Miért, tényleg van bárki, aki igazi, hamisítatlan északi akcentussal szeretne engem énekelni hallani? Az hallgasson Gracie Fieldset!

Milyen érzések fűzik a mai napig legnépszerűbb slágeréhez, az All Around the World-höz? Mindig ugyanúgy szerette, mint a közönség?

Számomra az a dal egyszerre áldás és átok! Képtelen vagyok szabadulni tőle.

Úgy vagyok vele, mint a családtagjaimmal: néha a legjobb barátok vagyunk, de néha nem lenne benne köszönet, ha a kezem közé kapnám.

Magyarországon járt már valaha korábban? Vannak esetleg olyan magyar zenészek, akiknek ismeri a tevékenységét?

Jártam már Magyarországon, de sajnos nem tölthettem itt elég időt. Most sem tudom még, hogy a koncertem után mennyi időm lesz maradni. Sajnos éppen ezért nem ismerem a magyar művészetet sem behatóbban, de nagyon szeretném minél jobban felfedezni magamnak.