Elsősorban apa vagyok, csak aztán DJ

2016. 07. 09., Armin Van Buuren, Balaton, Balaton Sound, DJ, Interjú, Party
Vágólapra másolva!
Az idén 10 éves szülinapját ünneplő fesztivál egyik régi visszatérője volt maga a nagybetűs Trance, a holland Armin van Buuren, aki egyébként csak hírnevében óriási. A mellénye emberi. Legalábbis számunkra egy kifejezetten kedves srác benyomását keltette, aki élénk tekintetével és állandó mosolyával készségesen állt rendelkezésünkre néhány válasz erejéig a nagyszínpados szettje előtt.
Vágólapra másolva!

Már kora délután megérkezett az üzenet a szervezőktől, hogy a néhány éve Grammy-re jelölt DJ valamivel hamarabb szeretné megkezdeni a szettjét. Tekintettel arra, hogy

általában késni szokás,

illetve nem ritka a fesztiválok világában, hogy az egész bulit lemondják úgy, ahogy van (mint tette ezt - betegségre hivatkozva - Robin Schulz is), különösen kellemes meglepetés volt ez. Bár így is csupán nyúlfarknyi idő állt a rendelkezésére. Mármint ahhoz képest, hogy mekkora szettekkel szokta elszórakoztatni a közönségét és magát. "Minden szettet nagyon szeretek és az összesből igyekszem a lehető legtöbbet kihozni, de az tény, hogy imádom jól kifejteni a zenei meneteket és gondolatokat. Ibizán például már többször játszottam hat órán keresztül."

Armin Van Buuren Fotó: Adrián Zoltán - Origo

És még így sem játssza soha kétszer ugyanazt, ráadásul egy elég őszinte srác. "Figyelj, lehet egy szám akármekkora sláger, ha számomra nem jelent semmit, vagy már kihoztam belőle mindent, akkor egyszerűen nem játszom többet." Mondjuk sokezer számmal szokott nekivágni egy-egy fesztiválszezonnak, úgyhogy ez nem jelent különösebb gondot.

Érdekes volt látni azt a Balaton Soundon, hogy az alapvetően a trance műfajában csúcsra jutott fickó (zsinórban öt alkalommal választották a világ legjobb DJ-jének) simán a szettjébe kever a manapság hódító EDM-slágerek közül is néhányat. "Sokan beszélnek arról, hogy mekkorát robbant az utóbbi néhány évben az EDM. Ha megnézed, akkor a nagyobb fesztiválokon szinte csak ilyen zenét játszó DJ-ket láthatsz a headlinerek között. Nincs ezzel semmi gond. Egyszerűen csak most ez megy. Néha még én is előveszek egyet-egyet, ami éppen befér a szettjeimbe.

De azért jó az, hogy a nagyszínpadok mellett vannak kisebbek is, ahol egészen finom dolgok zajlanak.

Már-már kísérleti jellegű zenélés. Ugyanakkor hozzátenném azt, hogy baromi nagy öröm és megtiszteltetés, hogy egy ilyen fesztiválon, mint ez, ott lehetek a Nagyszínpadon!"

Hamarabb kezdett, és előtte még ránk is szakított időt Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Tavaly ősszel jelent meg Armin legutóbbi albuma, az Embrace, amelyet szintén megidézett a Balaton Soundon. "Azt szerettem volna kifejezni az album címével és a címadó dalával is, hogyan lehet átkarolni, összefogni különböző zenei stílusokat, hangzásokat, sőt kultúrákat. Ezért veszek elő a szettemben is mindig újat és újat és ezért dolgoztam együtt egészen különleges művészekkel és DJ-kkel ezen a lemezen." Olyanokkal dolgozott és dolgozik együtt mostanában, mint Mr. Probz, Jean-Michel Jarre, vagy Hardwell. Erre mindent lehet mondani, csak éppen azt nem, hogy egysíkú lenne.

Jó hangulatú volt a beszélgetés a holland szupersztárral Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Sőt, ha ihletről van szó, akkor Armin messzebb is elmegy. "Imádom a jazz-t! Miles Davis minden albuma megvan, nagyon sokat szól nálam otthon. Bár egyáltalán nem vagyok jazz-zenész, nagyon magával tud vinni a trombita hangja."

Nagyon pontosan kiszámított rendre pedig ne is számítsunk a lemezein. "Nem szeretem száz százalékban megtervezni a szettjeimet. Mindig van benne valami újdonság. Még nekem is. Azt tudom, hogy mivel kezdem az estét, de hogy aztán mivel folytatom és pláne mivel fejezem be, na arról még nekem sincs fogalmam. Ahogy alakul. Követem a hangulatot és az este ívét!

Úgyhogy szó sincs arról, hogy egy DJ csak megnyomná a play gombot az mp3 lejátszóján aztán onnan kezdve integet a közönségnek.

Ott kell lenned. Fejben is."

Végül, amikor azt kérdezzük, hogy kit és mit is takar az a név, hogy "Armin van Buuren", a következő választ kapjuk: "Elsősorban apa vagyok és csak aztán DJ. Sokat köszönhetek a trance-nek, illetve annak, hogy DJ lehetek. De egy teljesen új világot ismertem meg azzal, hogy megszületett a gyermekem. Néhány dolog átrendeződött körülöttem."