III. Richárdot rendez ifj. Vidnyánszky Attila Gyulán

2016.07.13. 14:00

Az idei POSZT-on a 30 éven aluli színészek legjobb alakításainak díját megosztva kapta a Budaörsi Latinovits Színház társulata, akik ifj. Vidnyánszky Attila rendezésével, a Liliomfival jutottak be a POSZT versenyprogramjába. Előremutató, fiatalos előadásukért a szakmai zsűri különdíját is megkapta a társulat. A Gyulai Várszínház Shakespeare Fesztiváljának egyik legjobban várt produkciója lesz idén a III. Richárd, amelyen együtt dolgozik a Liliomfit is színpadra állító alkotói hármas, ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós színész-dramaturg és Kovács Adrián zeneszerző, és olyan neves színészek, mint Eszenyi Enikő, Hegedűs D. Géza, Trill Zsolt, Szűcs Nelli és Trokán Nóra.

Ifj. Vidnyánszky Attila nem először rendez Shakespeare-darabot, Gyulán a III. Richárdot állítja színpadra.Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Gyulai Várszínház tizenkettedik Shakespeare Fesztiválját július 7. és 17. között rendezik: a sorozatban fellép többek között olasz, japán és ausztrál-angol társulat is. Július 13-án pedig olyan bemutatóra kerül sor, amelyet sokan nemcsak a nyári szabadtéri színházi szezon, hanem az egész év egyik legizgalmasabb premierjének tartanak. Trill Zsolt, Hegedűs D. Géza, Eszenyi Enikő, Szűcs Nelli és Trokán Nóra mellett több frissen végzett vagy még egyetemista színészhallgató is szerepel az ifj. Vidnyánszky Attila - Vecsei H. Miklós- Kovács Adrián alkotóhármas III. Richárd-előadásában, mind a budapesti, mind a kaposvári egyetem színművész szakáról, ami szintén ritkaságnak számít.

Amint a 7 óra 7 megírta, Shakespeare darabját új fordításban mutatják be, amelyet az Athéni Timonhoz hasonlóan Vecsei Miklós jegyez, aki nemcsak fordítást, hanem dramaturgként teljes szövegkönyvet is készít, néhol átírva a shakespeare-i eredetit. „Miután tisztázódott, hogy melyek azok a témák, amikkel foglalkozni szeretnénk, meghúztam az eredeti szöveget, és a már húzott példányt fordítottam le. Ezt a fordítást írtam át azokon a helyeken, ahol úgy éreztük, hogy szükségünk van rá. Lesznek benne mai szófordulatok, de csak az őket játszó karakterek erősítése céljából" – mondta a 7 óra 7-nek Vecsei Miklós, aki a Vígszínház társulatának tagja. Azt is hozzátette, hogy színpadra állítás szempontjából az egyik fő nehézséget a Shakespeare-től is szokatlanul sok szereplő jelenti, akiket a mai Magyarországon csak akkor lehet jól azonosítani és követni, ha az ehhez szükséges ismereteket is beleszövik a szövegkönyvbe.

Hegedűs D. Géza három szerepet is alakít az előadásban: György, Edwárd és Tyrell figuráját is ő játssza.Fotó: Polyak Attila - Origo

Az egyik legnehezebb feladat ilyen sok, különböző helyről érkezett színészből egy előadásra igazi társulatot kovácsolni. Hegedűs D. Géza, aki szintén a Vígszínház  tagja, és három szerepet is játszik az előadásban, erről, illetve a különböző generációkhoz tartozó színészek együttműködéséről azt mondta a színházi portálnak: Próbáról próbára integrálódik a csapat, a generációs távolságok eltűnnek. Aki színházat csinál, és részese lehet egy előadás létrehozásának, pontosan tudja, mit jelent megtalálni egy-egy drámai helyzet igazságát, kikutatni a karakterek cselekvését befolyásoló motivációkat, természetes játékká avatni a drámaíró – jelen esetben Shakespeare – által papírra vetett drámát. Ez csak a küzdelmes, közös próbák során, csapatmunka eredményekeként születhet meg, amikor is leomlanak az úgynevezett »tekintély« falai".

Trokán Nóra és Trill Zsolt a Nemzeti Színház Brand című előadásában.Forrás: Nemzeti Színház / Eöri Szabó Zsolt

III. Richárdot a Nemzeti Színház művésze, Trill Zsolt alakítja. Bár a címszereplő a Vidnyánszky Attila vezette beregszászi társulatból már gyerekkora óta ismeri ifj. Vidnyánszky Attilát, rendezői minőségében most dolgozik vele együtt először. „Az értelmezés, a szituációk, a viszonyok, mind egészen más, mint amit én gondolok a dolgokról. Nem biztos még, hogy értem, miközben azt is látom, hogy nála ez le van tisztulva. Az egyszerűségében van a megfoghatatlansága." – mondta erről néhány hete a 7 óra 7-nek adott interjújában. 

Ifj. Vidnyánszky Attila márciusban, szintén a színházi portálnak adott interjújában azt mondta: „Marton Lászlótól Viktor Rizsakovig minden mesterünk azt mondta, hogy mennyire fontos közösségként, együtt színházat csinálni. Én hiszek abban, hogy értéket ad egy előadásnak, ha valódi közösségként hozzák létre."

ifj. Vidnyánszky Attila abban hisz, hogy értéket ad egy előadásnak, ha valódi közösségként hozzák létre.Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szinhaz.hu azt írja, hogy éppen ezért a POSZT után „összeköltözött" az alkotógárda, hogy tudásuk legjavát nyújtva tudják bemutatni a darabot. Azt is hozzáteszik, hogy az ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H.Miklós és Kovács Adrián vezette alkotói csoport már több Shakespeare-előadást is létrehozott - a tavalyi Shakespeare Fesztivált Gyulán például éppen az Athéni Timon zárta.

Szűcs Nelli alakítja majd Margitot.Fotó: Talán Csaba

A darabban Hastings szerepében színpadra lép majd a dramaturg, Vecsei H. Miklós, Margitot a Nemzeti Színház színésznője, Szűcs Nelli alakítja, Annát pedig a POSZT-on a legjobb női alakítás díjával kitüntetett Trokán Nóra.

A III. Richárdot a július 13-i bemutató után még kétszer, július 14-én és 15-én játsszák. A fesztivál záródarabja július 17-én az a Rómeó és Júlia-előadás lesz, amelyet ifj. Vidnyánszky Attila a Kaposvári Egyetem hallgatóival készített.