50 éves a Debreceni Virágkarnevál

2016.07.18. 15:54

Ötvenéves idén a Debreceni Virágkarnevál, amelyet néhány év kihagyás miatt idén 47. alkalommal rendeznek meg augusztus 13. és 21. között, számos programmal, a város több pontján. Az eseményt a közmédia kiemelten kezeli. Először a virágkarnevál történetében környezetbarát, elektromos hajtású virágkocsi is felvonul majd augusztus 20-án Debrecenben.

Az eseményt beharangozó hétfői, budapesti sajtótájékoztatón Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, hogy több magyar és külföldi előadó koncertjével, színházi és gyerekprogramokkal, 3D épületfestéssel várják a látogatókat az augusztus 20-i, hagyományos, több ezer fellépővel zajló karneváli felvonulás és a tűzijáték mellett.

Kép a tavalyi Debreceni Virágkarneválról. 2015. augusztus 20-án esős időben vonultak fel a virágkocsik.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A főszervező felidézte, hogy Debrecenben már az 1900-as évek elejétől ünnepelték virágfelvonulással a város életében jelentős eseményeket, de nagyszabású karnevált 1966-ban rendeztek először. Azóta minden évben egyre több résztvevővel rendezik meg a felvonulást augusztus 20-án. Mint Bódor Edit mondta, 550 kocsi vett részt a felvonuláson, öt kontinensről mintegy 60 ezer fellépő érkezett Debrecenbe, és a kocsik díszítéséhez közel 100 millió virágot használtak fel az elmúlt fél évszázad alatt.

Bódor Edit arról is beszélt, hogy a karnevált augusztus 13-tól számos program kíséri: a Nagyerdőben felépített szabadtéri színpadon koncertet ad mások mellett a Kaláka, Demjén Ferenc, a Habana Social Club, fellép az ExperiDance és a Békéscsabai Jókai Színház társulata is. A Kossuth téri színpadon pedig a Kodály Filharmonikusok és a Debreceni Helyőrségi Zenekar koncertjére valamint a Csokonai Színház Made in Hungária című előadására várják a közönséget.

Bordos László Zsolt 3D mapping művész elmondta, hogy az Egyetem téren augusztus 18-án és 19-én speciális vetítést tartanak, és a legmodernebb technikával hozzák "mozgásba" az egyetem épületének hatalmas homlokzatát.

Elhangzott az is, hogy a 20-i karneváli felvonulást nagyszabású fieszta követi, amelyre virágkötészeti bemutatókkal, virágkiállítással és folklór műsorokkal készülnek a szervezők. Este pedig a közel 1000 művész közreműködésével zajló show-műsor és a hagyományos ünnepi tűzijáték zárja a napot.
Az egyhetes fesztivál augusztus 21-én virágkocsi-kiállítással és külföldi hagyományőrző együttesek műsorával ér véget.

Vaszily Miklós, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megbízott vezérigazgatója hozzátette: a virágkarnevál egy olyan debreceni sajátosság, amelyre méltán lehet büszke az ország, ezért a közmédia kiemelt eseményként kezeli azt, és több csatornáján élőben közvetít több programot. A hagyományos, 180 perces virágkarneváli délelőtti közvetítésen és több helyszíni kapcsoláson túl a karneváli készülődésről is láthatnak kisfilmeket a nézők.

Idén újdonságokkal is várja az érdeklődőket az 50 éves karnevál.Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Most először egy elektromos hajtású virágkocsi is felvonul majd a karneválon. Az elektromos autó villanymotorjához az energiát a mobiltelefonokban használthoz hasonló akkumulátorok biztosítják - mondta a Debreceni Egyetem fejlesztéséről Husi Géza, az egyetem műszaki karának oktatási dékánhelyettese, a Villamosmérnöki és Mechatronikai Tanszék vezetője.

A virágkocsihoz fejlesztett újdonság, hogy nem használnak hagyományos kormányt, nincsenek rajta fékek, az irányítást egy botkormány segítségével oldják meg - tette hozzá Husi Géza. A gáz és a fék teljesen elektromos, és a fékezéskor keletkező energiát is újrahasznosítja a jármű.
A Debreceni Egyetem már 8 éve foglalkozik elektromos hajtású járművek fejlesztésével. Két évvel ezelőtt elkészült a tanszék start up terméke, egy elektromos hajtású kukásautó prototípusa. Ennek a fejlesztésnek az eredménye az elektromos virágkocsi szerkezetének kialakítása is. A 40 napig tartó tervezésben, építésben a tanszék oktatói, hallgatói vettek részt. A szerkezetre a Pikó Sándor képzőművész által tervezett kompozíciót építik fel, amely az egyetemi innovációt, a sporttal kapcsolatos képzést és kutatást, illetve az együttműködés fontosságát jeleníti meg.

A tervek szerint a következő években a debreceni virágkarnevál valamennyi feldíszített járműve környezetbarát, elektromos hajtást kaphat.