Jégpohár és Ehető Kanál a SZIN-en

Az ökoSZIN augusztus 24. és 28. között várja a környezettudatos látogatókat.
Vágólapra másolva!
Az egyetlen hazai Greener Festival díjas rendezvény, a Szegedi Ifjúsági Napok idén számos ökoújdonsággal rukkol elő: az ökoSZIN-en fellép a Jégpohár, a RE:kocsma, az Ehető Kanál, a Beszélő fák, a Szalma Szívószál, a RE:pohár, a Komposzt WC és sokan mások.
Vágólapra másolva!
Az ökoSZIN augusztus 24. és 28. között várja a környezettudatos látogatókat. Forrás: SZIN

A Szegedi Ifjúsági Napok 2008-óta igyekszik népszerűsíteni az ökotudatos fesztiválozást. Ennek elismeréseként már 2009-ben - legelső és azóta is egyedüli magyarként -

megkapta a környezettudatos fesztiválokat díjazó nemzetközi Greener Festival Awards-ot,

olyan fesztiválok mellett, mint a Glastonbury vagy a T-in-the-Park. A SZIN céljai e téren azóta is változatlanok, és idén több újdonsággal is jelentkezik a környezetbarát fesztivál, hogy minél több emberhez eljuttassa az ökogondolkodás fontosságát.

Szemétmentes fesztivál, segíts Te is!

"A fesztiválokon - biztonsági okok miatt - nem lehet semmilyen balesetveszélyes eszköz (fém, porcelán, üveg stb.), ezért rengeteg az egyszer használatos műanyag, ami óriási nyersanyag- és energia-pazarlás" – magyarázza Mangel Koppány, a SZIN ökoszakértője. Erre a problémára keresnek olyan környezetbarát megoldásokat, mint például

a RE:pohár és a komposzt étkészlet,

amelyeknek bevezetésével 2010-ben is több mint 20%-kal csökkentették a SZIN-en keletkező szemét mennyiségét.

Idén – mások mellett - egy olyan csapattal, a Világbéke Műhellyel dolgoznak együtt a SZIN-en, akik három újdonsággal is készülnek a fesztiválra, hogy tovább csökkentsék a fesztiválokon keletkező szemét mennyiségét.

Az Ehető Kanalat, a Jég Felespoharat illetve a Szalma Szívószálat a KINO re:kocsmában tudják majd kipróbálni a fesztiválozók.

A re:kocsma az ÖKO-SZIN kísérleti helye, ahol az a cél, hogy a fesztivál ideje alatt egyetlen gramm szemetet se termeljenek. Itt lehet majd komposztálni a tányért, villát, kést, poharat, többször használni a söröskorsókat, sőt, még a WC is öko/komposzt lesz - a RE:pohár mellé kapott, ECOTOI tiszta WC karszalaggal lehet majd igénybe venni.

#csaktermészetesen

"A szemétprobléma mellett a fő üzenetünk, hogy vegyük észre és használjuk a minket körbevevő természet adottságait, mert az jó nekünk"- mondja Mangel Koppány. "És ha jó, akkor kevesebb feszültség lesz bennünk, amit felesleges fogyasztással akarnánk kompenzálni" – teszi hozzá az ökoszakértő. Ehhez a fesztivál szervezői szerint elég, ha az ember sétálgat egy kicsit #mezítláb, ami egy természetes talpmasszázs is egyben,

vagy befekszik néha a #kultúrszoliba, azaz kifekszik napozni egy könyvvel a kezében,

de egyszerűen azt is mondhatja, hogy #szeretemafákat, és indulhat fára mászni.

Mindemellett részt lehet venni a fesztiválon élőben, előtte pedig a Facebookon zajló fotós játékon, ahol jövő évi SZIN bérleteket nyerhet az, aki #csaktermészetesen viselkedik.

Aki pedig egyetért az öko-SZIN céljával, hogy minél kevesebb szemét legyen a fesztiválokon, támogathatja az újdonságok megvalósításában a Világbéke Műhelyt, cserébe pedig a szervezők vendégül látják SZIN-en és a RE:kocsmában.