Guetta gondoskodik arról, hogy a vasárnap se legyen pihenőnap

Balaton Sound, koncertek, július 11., david guetta
Vágólapra másolva!
Elég vegyesre sikerült a Nagyszínpadon a vasárnapi lineup: lesz itt 2000-es évek elejei hangulatidézés kanadai rockerekkel, a legmenőbb magyar (Halott Pénz) és brit (Tinie Tempah) rapperek, a programot pedig az elektronikus zene francia nagymestere, David Guetta zárja.
Vágólapra másolva!

Zenei időutazás a Nagyszínpadon

Az összes napra igaz, hogy a magyar zenekaroknak a legkorábbi sávban jutott szerep a Nagyszínpadon, ez a megtiszteltetés érte a pécsi Halott Pénzt is, akiket hasonlóan fiatalos, bár jóval korosabb kanadai rockerek követnek a színpadon.

Tájékozatlan, fiatalabb fesztiválozók akár arra is gondolhatnának, hogy a Sum 41 nevében a szám a tagok életkorára való utalás, ugyanis Deryck Whibley és társai már közelebb vannak a negyvenhez, mint a harminchoz. Pedig korántsem erről van szó: azért lett a zenekar neve Sum 41, mert 1996-ban a nyári szünet 41. napján történt a névválasztás.

A Sum 41 sem most jár először a Szigeten Forrás: AFP/2015 Getty Images/Duane Prokop

Ez nagyjából meg is mutatja a célközönséget: a Sum 41 által képviselt újfajta punk rock – és így maga a zenekar - tagadhatatlanul a korszak tinédzserei között volt igazán népszerű, a rockereket úgy általában véve pedig mindig is megosztotta. Az viszont tény, hogy a Sum 41 2001-es debütáló lemezéről (All Killer No Filler) számos dal óriási sláger lett, például a Fat Lip vagy az In Too Deep. Valószínűleg sokan még most is csak ezekre emlékeznek az együttestől, pedig a Sum 41 a rengetegen tagcserén túl, de néhány évenként azóta is rendületlenül szállítja az albumokat, 2011-ben a Blood In My Eyes című számokat pedig Grammy-díjra is jelölték. Idén októberben is új lemezzel jelentkeznek, ez lesz a 13 Voices.

A múltidézés után a brit Patrick Chukwuemeka Okogwu, művésznevén Tinie Tempah foglalja el a Nagyszínpadot. A nigériai felmenőkkel rendelkező rappernek már több mint tíz éve indult a zenei karrierje, de igazán 2010 körül vált sikeressé, ekkor jött ki Disc-Overy című debütáló albuma is. Rapperként soha nem látott sikereket tudhat magának Nagy-Britanniában, és számos hatalmas slágert. Jelenleg harmadik lemezén dolgozik, amiről már több szám is megjelent, például a Sarah Larssonnal közösen készített Girls Like, amely március óta több mint 100 milliós nézettséget tudhat magának a YouTube-on.

A régi és az új nemzedék

Furcsa belegondolni, de a világ egyik legnépszerűbb dj-je, David Guetta már az ötven felé közelít. Már a nyolcvanas évek elején is zenélt, de csak 2005-ben robbant be a zenei életbe, a The World is Mine-nal. Azóta a dal címe tényleg valósággá vált, Guetta fellépései óriási tömegeket vonzanak szerte a világon. Kétszeres Grammy-díjas, legutóbb pedig az az elismerés érte, hogy ő készíthette el a foci Eb hivatalos dalát, ez volt a This One's For You. A Sziget közönsége már visszatérő vendégként köszönheti a Nagyszínpadon Guettát, aki az ígéretek szerint ezt minden eddiginél látványosabb tűzijáték-, fény- és lézer show-val hálálja meg.

David Guetta az Eb megnyitóünnepségét is élvezte Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A Telekom Aréna programjából az orosz származású, de Németországban felnőtt fiatalt dj és producert, Anton Zaslavskit érdemes kiemelni, aki Zedd néven alkot. 2014-ben Grammy-díjat nyert Clarity című számáért, de ezen kívül is számos dance sláger fűződik a nevéhez, például a Stay The Night, de ő működött közre Ariana Grande Break Free című dalán is. Tavaly jelent meg True Colors című második lemeze, olyan slágerekkel, mint a Beautiful Now. Zedd konszolidált megjelenése senkit ne tévesszen meg, a nagy buli garantált hajnali fél 3-kor a Telekom Arénában.

Indie buli a sátorban

Az indie zenészeké lesz a főszerep az A38 színpadon: idén először érkezik a szigetre a német BOY, amelynek neve senkit se tévesszen meg: két nőről, Valeska Steinerről és Sonja Glassról van szó, akinek a Little Numbers című sláger hozta meg a világhírt. Ennek már öt éve, a Sziget A38 színpadára tavaly megjelent, We Were Here című második nagylemezükkel érkeznek.

Szintén először látogat a Szigetre, a BØRNS művésznevet használó amerikai énekes-zenész Garrett Borns is. A huszonéves Borns első lemeze, a Dopamine tavaly jelent meg, szóval koncertje azoknak ajánlott, aki valami igazán friss zenére vágynak.

Nem sokkal éjfél fog fellépni a brit, rockosabb zenét játszó Bloc Party, amely már korán meglovagolta az indie-hullámot. 2005-ben jött ki nagy sikert arató debütáló albumuk, a Silent Alarm. Azóta nem volt töretlen a zenekar karrierje, 2009-ben átmenetileg szünetet is tartottak. 2011-ben tértek vissza, most pedig új felállásban és új lemezzel érkeznek a Szigetre.

A VOLT színpadon Péterfy Bori és a Kiscsillag koncertjei várják azt, akit hidegen hagynak a külföldi húzónevek, és a hip-hop rajongóknak is jó napjuk lesz, mert Halott Pénz mellett a másik legfelkapottabb hazai formáció, a Wellhello is fellép majd.