Óriási szemfényvesztés volt Rihanna koncertje

2016. 08. 11., koncert, Rihanna, Sziget, Sziget Fesztivál 2016. 08. 11. Rihanna Sziget Sziget Fesztivál koncert
Rihanna koncert
Vágólapra másolva!
Már júliusban elfogytak az idei Sziget nulladik, azaz Rihanna nevével fémjelzett napjára a jegyek, így aki nem lépett időben, bánkódhatott azon, hogy kihagyja azt, amit a fesztivál legnagyobb dobásaként harangoztak be. Nekik jó hír, hogy Rihanna show-ja óriási csalódást okozott, pedig tényleg soha nem látott embertömeg gyűlt össze a Nagyszínpad előtt a barátságtalan idő ellenére. Egy darabig a közönség próbálta is jól érezni magát a pénzéért, de aztán szépen lassan feladták, és sokan ott is hagyták Rihannát, aki a végén kínos csönd közepette vonult le a színpadról. 
Vágólapra másolva!

Miért olyan nagy szám?

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán mire volt ez az egész felhajtás? Hát arra, hogy a 28 éves Rihanna már több mint tíz éve, a 2005-ös Pon de Replay óta megbízhatóan szállítja a slágereket, amit jól mutat, hogy tizennégyszer volt a Billboard lista első helyén. Ez rekordnak számít: ilyen rövid pályafutás alatt és ilyen fiatalon szóló előadóknak nem sikerült még hasonló.

A történet ott kezdődött, hogy az amerikai producerek, például Jay-Z, meglátták a potenciált Robyn Rihanna Fentyben, aki ennek, illetve vitathatatlan tehetségének köszönhetően,

barbadosi iskolai szépségkirálynőből az egyik legkeresettebb amerikai énekesnő lett.

Az azóta eltelt évek alatt olyan brandet épített ki maga körül (és építettek ki köré), ami elég volt arra, hogy a nulladik napon nézőrekordot produkáljon a Szigeten úgy, hogy nem is most jár először Budapesten.

Akár még jó is lehetett volna

Rihanna ugyanis 2016-ban is menő, és ugye, csak a toplistás dalaiból is kitelne egy koncert. A mínusz első napon barangolva a Szigeten nem tudtam, hogy azért hallok az összes bulihelyen Rihanna-számokat, mert már a koncertre hangolják a fesztiválozókat, vagy egyszerűen csak tényleg annyi slágere van, hogy óhatatlanul bekerülnek a válogatásba.

Kattintson további fotókért! Foto:Rockstar/Csudai Sándor

Sokszor viszont pont azért kritizálják, hogy hiába van már nyolc lemeze, valójában csak ezekből él, és az albumai nem jelentősek. Lehet, hogy így van, de a többség valószínűleg inkább annak örült volna, ha nem most akarja megcáfolni ezt, inkább egyszerűen lenyomja a legnagyobb slágereit. Annál is inkább, mert ezek egy része nem is az ő lemezein szerepel, hiszen gyakran zenél együtt másokkal is, legyen szó akár Calvin Harrisről, Eminemről vagy Paul McCartney-ról. Azt persze előre lehetett tudni, hogy a slágerparádéról szőtt álmok nem válnak majd valóra, a koncert ugyanis annak a turnénak az egyik állomása volt, amely Rihanna Anti című új lemezét hivatott népszerűsíteni. Egyesek szerint ezzel a lemezzel Rihanna pont azt akarja bemutatni, hogy érett művésszé vált az évek folyamán.

A nagyszabású koncertsorozathoz 24 dalból álló setlist készült, amely hosszúnak mondható, de egy-egy show a beszámolók alapján nem több másfél órásnál. Cserébe természetesen nagyon profin összerakott:

koreográfusok, látványtervezők és neves divattervezők hada dolgozott azon, hogy eldobjuk az agyunkat,

ebből azonban most semmi sem jött át. A másfél órás koncertből lett kábé hetven perc, ha pedig a hasznos időt vesszük – ugyanis sokszor semmi nem történt – akkor csak bő egy óra. Persze, ha hozzávesszük, hogy Rihanna fél órát késett, akkor túl is teljesítette az elvárt másfél órás műsort.

De akkor hol romlott el?

Már a koncert előtt azzal volt tele a sajtó, hogy vigyázat, itt most egy, a fesztiválon soha nem látott nagyságú sztárról van szó, amihez soha nem látott mértékű embertömeg társul majd. Véletlenül az is kiderült, hogy mennyit fizetett a Sziget ezért az egy koncertért, bár a szervezők se nem erősítették meg, se nem cáfolták a Blikk több mint 1 millió dollárról, azaz körülbelül 285 millió forintról szóló értesülését.

A kérdés már csak az volt, hogy megéri-e majd Rihanna ezt a pénzt,

meg persze a majd 20 ezer forintos napijegy árát. A válasz röviden és tömören: nem. És félreértés ne essék, ezt nem azért írom, mert nekem személy szerint nem jött be a buli, hanem a közönség egyértelműen jelezte, hogy mit gondol erről az előadásról.

Kattintson a galériáért! Fotó: Adrián Zoltán - Origo

De kezdjük az elején. Rihanna koncertje fél 10-re volt kiírva, de

harminc percig váratta a közönséget,

miközben folyamatosan sűrűsödött a tömeg, és a végén már nemhogy a színpadot, hanem a kivetítőt is alig lehetett látni. Megtalálni az elveszett haverokat, sörért menni vagy pisilni lehetetlenségnek tűnt, ami nem is csoda, mert összesen 80 ezer ember volt kinn a Szigeten, és a jelentős részük Rihanna miatt érkezett.

Sokáig türelmes volt a közönség, a lélektani határra fél óra várakozás után érkeztünk el,

amikor hatalmas füttykoncert tört ki.

Mintha csak erre vártak volna, a koncert pontban 10-kor el is kezdődött. Rihanna nagyon sejtelmesen, csuklyás ruhában bukkant elő a színpadra fújt füstből, a Stay dallamára. Ekkor még úgy tűnt, hogy innentől rendben lesz ez a koncert, a belépő hatásos volt, csak az volt zavaró, hogy a közönség éneke teljesen elnyomta Rihannáét. Naivan arra gondoltam, hogy ez csak azért van, mert egy érzelmes balladát énekel, de az előadása utána sem lett átütő erejű. Sőt.

A koncert az ezt követő dalok alatt látványosan atomjaira hullott.

Rengeteg volt az üresjárat,

amikor akár arra is gondolhattunk volna, hogy a művésznő esetleg átöltözik, de nem, mert hiába terveztek neki a turnéra külön ruhatárat, ő lenyomta az egész szigetes show-t ugyanabban a kámzsás barna cuccban. Ennél viszont sokkal fájóbb volt az, hogy csak annyi időt volt színpadon, amennyit nagyon muszáj volt, viszont ezt közel sem töltötte végig énekléssel. A hangja sokkal többször szólt, mint ahányszor a szájánál volt a mikrofon, amiből egy rosszindulatú fesztiválozó már az első két szám után arra következtetett, hogy ez playback. Nyilván csalóka volt a dolog, mert a dalaiban sokszor ő vokálozik magának, amit úgy oldottak meg élőben, hogy bejátszották egy zenei alapról, de tényleg úgy nézett ki – és úgy is hangzott –,

mintha csak akkor énekelne, ha ez már elkerülhetetlen.

Pedig biztos, hogy szólt a mikrofonja, mert néha bedobott egy-egy Budapestet meg hasonlót.

Rengetegen voltak Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Rihanna a turné setlistjéből úgy csinált hetvenperces koncertet, hogy jó pár számot alapból kihagyott, a többi nagy részét pedig egy vagy maximum másfél percben elintézte. És nem azért, mert a számai olyan rövidek, mint egy punkzenekaré, hanem egyszerűen ennyit adott elő belőlük. Szegény közönség mire végre lázba jött volna, hogy itt az Umbrella vagy a Work, szinte már vége is lett. A koncert első felében azonban még igyekeztünk tartani magunkban a lelket, bár egyre szaporodtak a szkeptikus hangok is.

– kérdezte egy nem olyan elszánt rajongó, teljesen jogosan.

A koncert minőségének megfelelően hátulról szép lassan elkezdett fogyni a tömeg. Így legalább végre lehetett valamit látni, ami abból a szempontból jó volt, hogy a táncosok igazán odatették magukat Rihanna helyett is. A Sziget első számú sztárja egyébként kifejezetten ügyesen játszott a közönség idegeivel:

amikor már éppen kitört volna a tömeglázadás, dobott egy csontot az embereknek,

például jó mélyen előrehajolva megrázta a fenekét kifejezetten rövid ruhácskájában.

Nagyjából a koncert felénél pedig közölte a közönséggel, hogy most jön a kedvenc része a show-ban, mert kezdődik az igazi parti. Fel is szólított mindenkit arra, hogy bulizzon, de ez volt az utolsó igazi próbálkozása a hangulatteremtésre.

Ez a Rihanna szerint legjobb rész annyit takart, hogy „elénekelt” egy mixet, amiben benne volt a We Found Love és a How Deep Is Your Love, amelyekben ugye Calvin Harris a közös nevező. Utána pedig a Where Have You Been jött, szintén rövid verzióban. Abban Rihannának igaza volt, hogy tényleg ez volt a koncert legpörgősebb része, de

a partizástól azért elég messze állt a még megmaradt közönség.

Ugyanis addigra már tényleg sokan leléptek, amit bevallom, én is megtettem volna, ha nem kellett volna ezt a beszámolót megírnom a koncertről.

Tényleg nem lehetett leejteni egy gombostűt sem a show kezdetén. Kattintson! Foto:Rockstar/Csudai Sándor

Sok hűhó semmiért

A bulizósnak szánt egyveleg után, amit egyébként Rihanna félig-meddig táncolva és csak nagyon ritkán énekelve alibizett végig, megint volt egy kis szünet, amikor semmi, de semmi nem történt a színpadon. Ez egy fesztiválozót meg is tévesztett, és megkérdezte, hogy vége van-e a koncertnek.

– válaszolta neki valaki.

Pedig hátra volt még a műsor java, mert váratlan módon, az eredeti setlist alapján, Rihanna egymás után elénekelte a Diamonds és a FourFiveSeconds című slágereket, és ezúttal tényleg viszonylag tisztességesen. Ez azonban már túl kevés volt túl későn, főleg, hogy utána be is jelentette az utolsó számot. Ez volt a Love On The Brain az új albumról, ami egyébként egy jó dal, és elég jól is szólt, csakúgy, mint az előtte lévő kettő. Még ezzel együtt is úgy gondoltam, hogy

mindenki jobban járt volna, ha inkább beraknak egy Rihanna-válogatást a YouTube-ról.

Olcsóbb is lett volna, lehetett volna rá bulizni, a rajongóknak pedig kevesebb lenne egy nagyon kellemetlen élménnyel.

Valószínűleg Rihanna is érezte, hogy ez egy nem túl jól sikerült koncert volt, ennek ellenére elsütötte a kihagyhatatlan köszi Budapest, csodálatosak voltatok szöveget, ami mutatja, hogy mennyire kell komolyan venni, amikor ilyet hallunk a sztárfellépőktől. „Jó éjt!” – tette még hozzá udvariasan. Persze volt némi taps, mert azért csak megszokta az ember, hogy tapsol egy koncert végén, de ez olyan rövid ideig tartott, hogy Rihanna már csöndben vonult le a színpadról, mintha csak délután négykor játszott volna egy, a feltörekvő zenekaroknak dedikált színpadon.

Sokan még álldogáltak egy darabig a Nagyszínpad előtt, mert valószínűleg nem hitték el, hogy ez tényleg csak ennyi volt. Pedig de:

fél óra várakozás, egy tucat táncos, két seggrázás és nulla hangulat.

Meg persze 1 millió dollár.