Két napig dübörög az elektronika Budapesten

Budapesten találkoznak az elektronikus zene nagyjai
Vágólapra másolva!
A Telekom Electronic Beats, a Telekom nemzetközi zenei programja több mint 15 éve rangos eseményekkel vesz részt Európa nagyvárosainak kulturális életében. Tavaly új köntösben, kétnapos rendezvénnyel tért vissza, 2016 novemberében pedig ismét ugyanebben a formában jön el többek között Budapestre is, szokás szerint a legnagyobb nevekkel. A nemzetközi pop- és elektronikus zenei élvonal képviselőin túl a fesztivál számos különleges kulturális eseménnyel is kiegészül Budapest szívében.
Vágólapra másolva!
Budapesten találkoznak az elektronikus zene nagyjai Forrás: Telekom Electronic Beats

Az már biztos,

hogy a magyar fővárosba érkezik Natasha Khan emelkedett, többszörösen is Mercury Prize-jelölt Bat For Lashes alteregója, ami olyan, mint egy megoldatlan, de csodálatos rejtély:

az angol-pakisztáni énekesnő saját törvények mentén működő, barokkosan meseszerű univerzumokat kreál,

amelyeknek pillanatok alatt a közepébe rántja a hallgatót. Nincs is semmi meglepő abban, hogy zenéjét számos alkalommal hasonlították már Björkhöz (aki maga is korai Bat For Lashes-koncertlátogató volt), Kate Bush-hoz, PJ Harveyhoz, Annie Lennoxhoz vagy épp Fiona Apple-höz. Idei, komoly kritikai elismeréseket begyűjtő albuma,

a The Bride egy olyan konceptlemez, amin egy menyasszony egyedül indul nászútra, miután vőlegénye az esküvőre tartva halálos autóbalesetet szenved

- ez minden bizonnyal egy sor intim pillanattal fogja megajándékozni a Telekom Electronic Beats közönségét.

Is Tropical is a fellépők között Forrás: Telekom Electronic Beats


Khan fennkölt mesélését az Is Tropical fogja ellenpontozni

némi bolondozósan fúziós elektro-rockkal. A londoni zenekar bele is illik a 21. századi indie zsánerbe, meg nem is: 2009-es megalakulásuk után nem sokkal a francia Kitsuné kiadó képében elég hamar bekopogott a siker, más szempontból viszont egyáltalán nem követték pályatársaikat. Ahelyett, hogy közepes méretű brit klubokban kezdtek volna miniturnézni, inkább

minden pénzüket arra költötték, hogy a világ legtávolabb eső helyein léphessenek fel,

legyen az venezuelai rockfesztivál, orosz házibuli vagy akár Mongólia, ahol az egyik első nyugati bandaként zenélhettek. Ez a hozzáállás egybevág zenei arculatukkal is: máig szivárványos, furcsán félegzotikus számokat írnak, amik remek előkészítői lesznek az este későbbi részének.

Julio Bashmore Forrás: Mixmag


A nemzetközi klubélet egyik legkeresettebb elöljárója, Julio Bashmore is érkezik.

A bristoli basszusfészekben felnőtt producer gyerekként

idősebb testvéreinek hip-hop kazettáin pallérozódott,

az első Daft Punk-trekkek aztán az elektronikus zene felé lökték, 2009-ben pedig azon kapta magát, hogy Claude VonStroke kiadójánál jön ki az első EP-je. Az áttörés egy nehéz döntést is hozott magával - egyetem vagy zenélés. A folytatást ismerjük: a sajtó, a klubok és a lemezkiadók egy emberként kapták el azt a mély frekvenciákkal is kikövezett ívet, amire Julio ráállította a house műfaját.

Electronic Beatsről:
2000 óta a Deutsche Telekom jelentős mérföldkövet helyezett el a nemzetközi lifestyle- és zenemarketing terepén az Electronic Beatsszel. Ami eredetileg zenei projektnek indult, mára egy olyan teljesértékű programmá vált, ami felöleli a zenéhez kapcsolódó megkerülhetetlen területeket is, mint a design, a tech, a divat vagy az egyéb művészeti formák. Az EB folyamatos, kimagasló tartalmai és eseményei megtestesítik a mai kor digitális bennszülötteinek és a 18-34 éves korai befogadók avantgárd életmódját. Az Electronic Beats innovatív médiaportfólióval rendelkezik, benne az elektronikus zene világába betekintést engedő EB.TV online videósorozattal és a naponta frissülő www.electronicbeats.net weboldallal. Ez utóbbi portálon az élő eseményeket dokumentáló, zenészeket és alkotásaikat bemutató, továbbá más exkluzív tartalmat kínáló videók, valamint a számtalan mixet felvonul tató EB Radio mellett minden megtalálható, ami az aktuális európai klubzenékhez, eseményekhez, művészetekhez és kulturális élethez kapcsolódik.


Másik kulcsszereplője az idei fesztiválnak

a manchesteri születésű, londoni székhelyű Sam Shepherd, azaz Floating Points. Egyöntetűen ünnepelt tavalyi bemutatkozó albuma, az Elaenia egy rendkívül különleges hanganyag lett, ami éppúgy merít a klasszikus zenéből, mint a jazzből, a soulból vagy a brazil könnyűzenéből. De

Floating Points már jóval a debütlemeze előtt beírta magát az elektronikus zene megújítóinak nagykönyvébe:

rengeteg elismerést kapott páratlan, előremutató dj-szettjeiért, ez pedig olyan, a tánczenével örömmel trükköző nevek mellé helyezte őt, mint Caribou vagy Four Tet, és bejárást jelentett a világ legnagyobb klubjainak keverője mögé is.

KiNK Forrás: Telekom Electronic Beats


Itt lesz továbbá KiNK,

aki a bulgáriai Szófiából mindenféle kampány, médiahype és menedzsment nélkül tört fel úgy, hogy annál gyorsabban süvítő üstököst nem mostanában láthatott a techno szcéna. Nevilla Watsonnal való online találkozása után egy Rush Hour-os közös zene irányította rá először a figyelmet 2008-ban, de egy meggyőző erejű dobgéptekergetős YouTube-videó után kapott meghívást a berlini legendás Panorama Barba. Azóta már többször körbejátszotta a bolygót és a legkeresettebb remixerek között jegyzik.

És még sokan, mások.

A már egyébként is impresszív felhozatalba becsatlakozik még a berlini

Brandt Brauer Frick, három rokonszenves figura,

akik a house-t és technót a klasszikus zene hangszereivel hozzák felvillanyozó módon közös nevezőre, a számos zenei határon átszárnyaló és a kilencvenes évek óta aktív, soul-mániás Ripperton, vagy Florian Meier, aki pedig a funk stílusjegyeit kombinálja a késő 70-es évek indusztriális megszólalásával.

Forrás: Telekom Electronic Beats

Lesz hazai is

A fesztiválozóknak lehetőségük nyílik felvenni a ritmust a legígéretesebb új magyar formációkkal is: a korábban Add2Basket néven dj-ző

Gensi és Zságer Balázs

idén nyáron debütált galaktikus együttműködése, a Changing Grey is színpadra lép, ahogyan a pillanatok alatt a legjobb magyar zenekarok között jegyzett Fran Palermo, és a finom elektronikus tájképeket festő Mïus.

Van új a nap alatt

A moduláris szintetizátorokban utazó

Analogue Zone workshoppal

érkezik az Akvárium Klubba; a hazai elektronikus zenészek újabb és újabb generációit útnak indító imPro School ingyenes, nyitott előadásokat tart; a magyar Telekom által alapított Kitchen Budapest kreatív stúdió komplex interaktív installációt mutat be; az Electronic Beats Cinema kortárs dokumentum- és fikciós filmeket vetít majd,

a tiltott közel-keleti bulikultúrát bemutató Raving Irantól egészen Werner Herzog internetről szóló filmjéig;

a divatbarátok kedvéért nem mindennapi pop-up és shopping eseményekkel készül az Art On Me, a The Garden Studio, az Antifactory Vintage Shop és a SCHATZI; a magyarországi elektronikus színtér egyik legfoglalkoztatottabb flyertervező grafikusa, Roki 15 év munkáit mutatja be a Központban és a Telepen, az Omnivore Gallery pedig Fetish nip collection névvel hoz tető alá egy beszédes nevű kiállítást.

A Telekom Electronic Beats Festival ráadásul a félig Budapest-központú Ususty startuppal közösen speciális akcióval készül: régi, kidobásra ítélt mobilokat felhasználásával mutatjuk be, hogyan tudunk különféle zajkeltő eszközöket, hangszereket építeni a használt telefonok alkatrészeiből egy zenész és egy hacker közbenjárásával.