Lovasi András akusztikus koncerttel ünnepli 50. születésnapját

Lovasi András
Budapest, 2016. december 6. Lovasi András Kossuth-díjas zenész a Fishing on Orfű fesztivál sajtótájékoztatóján a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. december 6-án. Jövő júniusban tizedik születésnapját ünnepli a Fishing on Orfű fesztivál, amelynek egyik alapítója, Lovasi András a rendezvényen lesz 50 éves és különleges koncertet ad. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tripla évforduló jegyében telik jövőre a Fishing on Orfű: a fesztivál 10., egyik alapítója, Lovasi András pedig az 50. születésnapját ünnepli, ha pedig még lenne Kispál és a Borz, 2017-ben lenne 30 éves a zenekar.
Vágólapra másolva!

A 10. Fishing on Orfű fesztivált június 20-24. között rendezik, a jubileumi rendezvény tehát 5 napos lesz. A keddi plusz napon, június 20-án Lovasi András 50. születésnapját ünnepli, és erre a napra akusztikus koncertekkel készülnek a szervezők – ezzel is utalva a legelső Fishing nyitónapjára. Fellép a Csík zenekar és a Rackajam, lesz Budapest Bár koncert, Lovasi pedig gigantikus csöndes-ülős koncertet ad.

Lovasi a 2017-es Fishinget és a születésnapi koncertet beharangozó sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy mikor azon gondolkozott, hogyan szeretne ünnepelni a születésnapján, rájött, hogy

nincs kedve két és fél órán át erősítőszélben állni.

Az akusztikus koncertek pedig már a Kispál és a Borz életében is fontosak voltak, így kézenfekvő volt ez a forma, amely átível Lovasi előadói pályafutásán. A születésnapról persze nem hiányozhatnak a Kispál és a Borznak a dalai sem, vendégként pedig fellép a Kispál András és Dióssy Ákos is, viszont Lovasi hangsúlyozta, hogy nem Kispál koncertre kell számítani. Az MTI kérdésére elhangzott, hogy 30 éves jubileumi koncertet amúgy sem terveznek a zenekar egykori tagjai.

Lovasi András Kossuth-díjas zenész a Fishing on Orfű fesztivál sajtótájékoztatóján december 6-án Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fishing születésnapját viszont természetesen megünneplik a szervezők a fesztiválon: az utolsó napra, szombatra különleges koncerttel készülnek, amelyet gálaműsorhoz hasonlítottak. Arról, hogy ez mit takar, még nem árultak el részleteket, de Lovasi András szerint egy alternatív fesztiválhoz méló "alternatív gála lesz, alternatív tűzijátékkal és alternatív slágerekkel".

A fesztivál egyébként több új helyszínnel is bővül:

a Panoráma Kemping területén alakítják ki A tűzhöz közel elnevezésű erdei kisszínpadot, amelyen egyszemélyes produkciók lesznek láthatók, minden évben más-más hangszert kiemelve. Idén a zongoráé lesz a főszerep, de az egyszálgitáros produkciók sem hiányoznak majd. A faluban, tehát a fesztivál területén kívül három új helyszín lesz: a folkudvar létrehozásában a Fonó Budai Zeneház működik közre, lesz gyerekfoglalkoztató és egy színházi helyszín is, amelyet a POSZT szervezőinek segítségével valósul meg.

A Fishing on Orfű 2017-es himnusza a Megünnepelni jó című új hiperkarma-dalra készült, a fesztivál "védőszentje" pedig jövőre Lévai Balázs lesz, aki több szálon is kötődik a Fishinghez. Lévai a sajtótájékoztatón elmondta, hogy maga is játszott már a Fishingen: basszusgitározott a csak egy alkalomra összeálló Only Tonight elnevezésű formációban, amely az első fesztivál nyitózenekara volt 2007-ben.

Lévai Balázs a jubileumi fesztivál szervezésében is részt vesz, ő lesz a rendezője az akusztikus nyitónapnak, illetve

a Lovasi 50 elnevezésű Aréna-koncertnek is.

Ez nyári fishinges születésnap stadionváltozata lesz, hogy azok is meghallgathassák a koncertet, akik nem tudnak eljutni a fesztiválra. Ez szintén akusztikus est lesz, amelyen Lovasi eljátssza "az első 50 év legjobb dalait". Ehhez az ünnepelt hozzátette, hogy a saját maga által legjobbnak tartott dalokat adja elő, ami "nem azt jelenti, hogy slágerparádé lesz".

A Papp László Budapest Sportarénában november 11-én megrendezendő koncertről Lovasi elmondta még, hogy hosszabb lesz, mint a nyári születésnap, illetve több vendégre és több látványelemre lehet számítani.

Lovasi András és Lévai Balázs, a Lovasi 50 rendezője Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fishing on Orfűre bérletek és a keddi akusztikus napra napijegyek egyébként ma délutántól kaphatóak, a további napijegyek pedig a részletes zenei program bejelentése után, várhatóan 2017 márciusától lesznek elérhetőek.