Ettől feláll az ember hátán a szőr

Fischer Iván
Vágólapra másolva!
A nemzetközi sajtónak nagyon bejön Mahler szimfóniája Fischer Iván értelmezésében.
Vágólapra másolva!

„Nem tudom megállni, hogy újra és újra lejátsszam ennek a felvételnek az utolsó tételét” – írja a The Guardian kritikusa az általa „mindig karakteresnek és meggyőzőnek” nevezett Budapesti Fesztiválzenekar legfrissebb hanglemezéről, Mahler IX. szimfóniájáról.

A mahleri tradíció ápolása fontos szerepet játszik Fischer Iván és a zenekar életében, a IX. szimfónia előtt az I., a IV. és az V. szimfóniát is lemezre vették már. A BFZ hangfelvételei korábban kaptak Gramophone-díjat, 2007-ben éppen Mahler II. szimfóniájával.

Szívet tépő szimfónia

Fischer Iván szerint a IX. egy nagyon komplex és látnoki, több szempontból is szívet tépő szimfónia, aminek dallamvilága egyszerre szomorú és gyönyörű. Mahler mesterien keveri ki benne a zenekari hangzás színeit, a szimfónia vége pedig a legtragikusabb és legmegkapóbb befejezés, amit a zeneszerző valaha komponált.

A Gramophone, amely nemrég az Év Művésze díjra jelölte Fischer Ivánt, azt írta a felvételről:

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar karmestere Fotó: Origo

A Sunday Times a karmester „üdítő megközelítését” emelte ki, amely a német RDD Rádió szerint olyan modern, mint Pierre Boulez vagy Christoph von Dohnányi interpretációi.

Norman Lebrecht, a világ egyik legismertebb zenekritikusa úgy fogalmazott: a hanganyag minden érzékszervet átmozgat, káprázatos lendület és bátorság jellemzi.

A Fesztiválzenekar legújabb Mahler lemeze több nemzetközi zenei blogon is téma volt, az egyik szerző szerint „a dinamika őrületes, a tisztaság lélegzetelállító, egyszerűen feláll az ember hátán a szőr.”