Meghalt Korondi György

Vágólapra másolva!
Életének 80. évében kedden elhunyt Korondi György, a Magyar Állami Operaház nyugalmazott Liszt-díjas operaénekese, érdemes művész.
Vágólapra másolva!

Gyönyörű, gazdag pályát mondhatok magaménak.

A hangfajomon belül mindent elénekeltem, amit szerettem volna. Több műfajban is kipróbálhattam magam, csodás kollégákkal, karmesterekkel dolgozhattam együtt, külföldre is szép helyekre eljuthattam. Mindig örömmel énekeltem, és énekelek a mai napig. Nagy boldogság, hogy a lányaim továbbviszik ezt a pályát, és remélem, unokáim közül is valaki folytatja ezt a szép hivatást” – tekintett vissza pályájára 2011-ben az Opera-Világnak Korondi György.

A győri születésű Korondi 1962-ben végzett a Zeneakadémián, ahol Rösler Endre, valamint a világhírű olasz tenor, Tito Schipa tanítványa volt, aki vendégprofesszorként oktatott Budapesten. Ezután négy évig a Debreceni Csokonai Színház, majd pedig a Magyar Állami Operaház tagja volt nyugdíjba vonulásáig.

Világhírű művészekkel dolgozott együtt

Pályája során az operairodalom legjelentősebb tenor szerepeit énekelte el, megformálta többek között Faust, Don Carlos, Lenszkij, Rodolfo, Alfred és Almaviva alakját. Olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint Montserrat Caballé, Anna Moffo, Renata Scotto, Edda Moser és Wolfgang Windgassen, a karmesterek közül mások mellett Ferencsik János, Lukács Ervin és Medveczky Ádám.

Énekelt dalokat, oratóriumokat és miséket, továbbá operettet és musicaleket is.

Többször vendégszerepelt külföldön, fellépett többek között Milánóban, Párizsban, Lyonban, Helsinkiben, Moszkvában, Kijevben és Prágában is.

Munkásságát 1972-ben Liszt-díjjal, 1976-ban érdemes művész címmel ismerték el. Hangját számos lemez- és rádiófelvétel őrzi.