Bartók Béla Asperger-szindrómás lehetett

bartók béla
Vágólapra másolva!
Átfogó Bartók-életrajz jelent meg David Coopernek, a Leedsi Egyetem professzorának tollából.
Vágólapra másolva!

"Több mint 40 évvel ezelőtt, belfasti gyerekkorom idején ismertem meg Bartók zenéjét. Zongora- és ütőhangszeres tanulmányaim alatt sok művét tanultam meg, a zeneiskolában behatóan elemeztük a 6. vonósnégyest, és az egyetemi felvételimre is Bartók-zongoradarabbal készültem.

Korai zeneszerzői és zenetudományi tanulmányaim alatt Bartók volt az egyik legnagyobb szerelmem. Concerto zenekarra című művéről könyvet is írtam, amely a Cambridge University Pressnél jelent meg 1996-ban" - mondta a tudós.

David Cooper kiemelte azt is, hogy a gazdag népzenei hagyományokkal bíró Írország szülöttjeként különösen megfogta az, ahogyan Bartók összhangba tudta hozni a magyar népzenei forrást a haladó nemzetközi zene nyelvével, és ezzel egy teljesen eredeti hangra talált rá.

Összhangba hozta a magyar népzenei forrást a haladó nemzetközi zenével Forrás: Közkincs

Szerény maradt

"Azt is csodáltam benne, hogy négy területen - zeneszerzőként, népzenekutatóként, zongoraművészként és tanárként - is a legmagasabb színvonalon tűnt ki, mégis hihetetlenül szerény maradt. Számomra egyike volt a nagy humanistáknak; kiváló példakép egy fiatal muzsikusnak."

A kötet először, a korabeli magyarországi és nemzetközi politikai színtérrel szemben, másodszor, népzenegyűjtő és rendszerező tevékenységének fényében, végül harmadszor, barátságai mentén írja le Bartók munkásságát.

A könyv elemzi majdnem az összes érett művet is. Mint Cooper megjegyezte, ezeknek az elemzéseknek a megértése sokszor tudományos felkészültséget igényel, de a könyv többi részét reményei szerint

a laikus olvasók is élvezni tudják.

Forrás: yalebooks.co.uk

Bár óriási az angol nyelvű Bartók-irodalom, a komponista számos levele még mindig nem jelent meg angolul, ezek feldolgozásában egy budapesti magyar kollégája volt a segítségére. A legfontosabb forrásai közé tartoztak a Bartók Béla családi levelei és a Bartók Béla levelei című kiadványok, de mások mellett felhasználta a komponista fiai által írt műveket is.

A könyv felveti annak lehetőségét, hogy Bartók az autizmushoz tartozó pszichiátriai kórkép, az Asperger-szindróma egyes tüneteit mutatta.

Mint David Cooper kifejtette, ez nem saját állítása, a könyvben Michael Fitzgeraldot, a dublini Trinity College pszichiáter professzorát idézi, aki szerint

a magyar zeneszerzőnél kimutatható az Asperger-szindróma számos jegye.

Mint mondta, ő személyesen némileg szkeptikus ezzel kapcsolatban, ahogyan a könyv utószavában is kifejti.

Nehéz gyerekkor

Eszerint Bartók kevés energiát fordított a számára kevésbé érdekes emberekkel való viselkedés apró részleteire, amit egyesek szociális diszfunkciónak, sőt az autizmus tünetének is tarthatnak. Cooper ezzel szemben - bár hangsúlyozza, hogy nem kompetens a pszichiátria területén - úgy véli, hogy Bartók tulajdonképpen csak hű volt saját, számos hatás által megformált személyiségéhez.

E hatások közül Cooper kiemeli a komponista nevelkedésének hányattatásait és a stressz hatásait: apja korai halálát, a betegségeket, gyakori költözéseket és pénzügyi bizonytalanságot, a meghatározó anyai befolyást, valamint az intenzív zenei képzés kihívásait.

David Cooper tovább szeretné tanulmányozni Bartók életművét, és Magyarországra is visszatér.

Budapest a kedvenc városa

"Szeretem Magyarországot, rendszeresen ellátogatok oda, Budapest a kedvenc városom a világon, egész biztosan visszatérek, hogy tovább kutakodjak ez után az ember után. Bármennyire is meg akarunk érteni egy embert és az életművét, valójában csak a felszínt kapargatjuk. Nagyon sok mindent fel szeretnék még fedezni erről a nagy magyar zeneszerzőről, és remélem meglesz erre a lehetőségem is" - fogalmazott.

David Cooper zeneszerző és zenetudós, a University of Leeds professzora és dékánja. Béla Bartók című 456 oldalas monográfiája az Egyesült Királyságban áprilisban, az Egyesült Államokban júniusban jelent meg a Yale University Press gondozásában.