Megtudtuk, ki lehet a bukott kancellár utódja

A megújult Zeneakadémia
Vágólapra másolva!
Kupper Andrást két hónappal ezelőtt váltották le a Zeneakadémia kancellári posztjáról, mert sehogyan sem sikerült kijönnie az egyetem vezetésével. Egy háttérbeszélgetésen kiderült, ki lehet Kupper utódja: Szentgyörgyvölgyi László jelölése már csak a miniszterelnök jóváhagyására vár.
Vágólapra másolva!

Kupper András nem sokáig húzta a Zeneakadémián. Január végén lépett hivatalba, és április 30-án – vagyis hatvannapos próbaidejének utolsó napján –

már vissza is vonta jelölését Orbán Viktor.

Az indoklás az volt, hogy „a rektor és a kancellár együttműködésének hatékonysága nem alakult az elvárásoknak megfelelően, és az így kialakult konfliktusos helyzet, illetve annak következményei terhelték az intézmény működését".

Belharcok voltak a Zeneakadémián Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Cáfolták a cáfolatot

A feszültség odáig fajult, hogy a döntés előtt többhetes nyilatkozatháború zajlott a sajtóban a kancellár és az egyetem vezetése között. A botrányt az a hír robbantotta ki, hogy

Kupper állítólag azonnali hatállyal felfüggesztette tucatnyi vezető megbízását, miután a szenátus leszavazta előterjesztéseit.

A szenátusi tagok szerint a kancellár nemcsak gazdasági, hanem szakmai-művészeti kérdésekben is magához akarta vonni a döntés jogát. Az események innentől felgyorsultak. Kupper először visszautasította a vádakat, majd a tanszékvezetők és a hallgatók közös nyilatkozatban cáfolták a kancellár cáfolatát. Ennek a vagdalkozásnak lett a vége, hogy április végén Orbán visszavonta Kupper magasabb vezetői megbízatását.

Szentgyörgyvölgyi László éppen Balog Zoltán miniszterrel fog kezet Forrás: MTI/Illyés Tibor

Már csak Orbánnak kell rábólintania

Egy háttérbeszélgetésen most elhangzott, ki lehet a bukott kancellár utódja. Szentgyörgyvölgyi László jelölése már csak a miniszterelnök jóváhagyására vár, aki állítólag már ma rábólinthat a döntésre.

Szentgyörgyvölgyinek van már tapasztalata kancellárként, hiszen 2014. november 15. óta a Károly Róbert Főiskola kancellárja, azelőtt pedig az intézmény gazdasági igazgatója volt. A jelek szerint arra számítanak, hogy ő majd jobban szót ért az egyetem vezetésével.