Újabb milliárdokat kap az Operaház

Magyar Állami Operaház főigazgató Ókovács Szilveszter Magyar Állami Operaház főigazgató Ókovács Szilveszter Magyar Állami Operaház főigazgató Ókovács Szilveszter
Magyar Állami Operaház főigazgató Ókovács Szilveszter
Vágólapra másolva!
A kormányzat a múlt héten elfogadta az előterjesztést: mintegy 14,5 milliárd forint értékben 2017 nyarára megépülhet a Kőbányai úti Eiffel-csarnok.
Vágólapra másolva!

A MÁV egykori járműjavítójában olyan bázist építenek, amelyben helyet kapnak többek között műhelyek, operastúdió, próbaszínpadok és rekreációs tér is, a díszlet és jelmezraktárak mellett - ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a dalszínház igazgatója.

Ókovács Szilveszter korábban arról beszélt, az Eiffel Műhelybázis nettó nyolcmilliárd forintból már megvalósulhat Fotó: Bielik István - Origo

Korábban egy interjúban azt nyilatkozta Ókovács, hogy "a jelenlegi tervtanulmány szerint

az Eiffel Műhelybázis nettó nyolcmilliárd forintból már megvalósulhat,

de az Operaház is elvisz majd minimum ugyanennyit. A már említett kisebb, de szintén elmaradhatatlan beruházásokkal együtt a nettó 20 milliárdos összeg tűnik ma reálisnak".

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma összességében 14 milliárd 425 millió forintos állami támogatást kap a munkálatokra. Az idén 1 milliárd 841,5 millió forintot, a maradék több mint 12,5 milliárdot a 2016-ban és 2017-ben biztosítják a költségvetésből -mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a beruházásról tartott hétfői sajtótájékoztatón.

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma összességében 14 milliárd 425 millió forintos állami támogatást kap a munkálatokra Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A kormányzati támogatásban a "továbblépés költsége" is benne van és bíznak abban, hogy a több mint 300 millió forintos, az Andrássy úti épület felújításának terveit célzó költség már előremutat és 2017 nyara után a tervek szerint lehetőség nyílik ennek az épületnek a rendbetételére is - tette hozzá az államtitkár.

Az Eiffel Műhelyháznak keresztelt 22 ezer négyzetméteres épület valamennyi most szétszórt raktárt és műhelyt egyesít majd, sőt, lesz ott méretarányos próbaszínpad is, mert jelenleg nincs hol próbálni, és látogatóközpont is, ahol sort kerítenek a kihalófélben lévő színházi szakmák oktatására és szemléltetésére.