Nincs okunk arra, hogy ujjal mutogassunk az iszlámra

Fischer Iván
Forrás: MÜPA
Vágólapra másolva!
Fischer Ivánt kevéssé érdekli, hogy menekült vagy gazdasági migráns az, aki itt, Európában kopogtat. Szerinte a szabadságot nemcsak az iszlám dominancia, hanem minden vallás térnyerése ellen meg kell védeni. Ha Orbán Viktor kikérné a világhírű karmester véleményét, vajon mit javasolna neki? Interjú.
Vágólapra másolva!
  • Akkor lenne probléma, ha az iszlám vallás fanatikus követői a vallás szabályait akarnák rákényszeríteni az egész társadalomra.
  • Nyitottabb az a társadalom, ahol például a gyerekeinknek arab vagy afrikai osztálytársai is vannak.
  • Magyarországon sokan félnek a külföldiektől, pedig az ország gazdasági érdeke is azt kívánná, hogy befogadjuk az itt dolgozni kívánó fiatalokat.

Múlt héten egy berlini koncerten fejtette ki véleményét a menekültválságról. Ha ma este lenne a koncert, mennyiben változna a mondanivalója?

Ugyanúgy vagy hasonló módon fogalmaznék, hiszen az alapvető kérdés egyértelmű: toleránsan, jóindulattal és segítve kellene fogadni az ideérkező embereket. Engem kevéssé érdekel, hogy menekült vagy gazdasági migráns az, aki itt, Európában kopogtat. Elsősorban ember, aki elment otthonról, és itt szeretne élni. Be kell engedni őket, és megkönnyíteni nekik az átmenetet.

Ha lesz valamilyen haszna ennek a pillanatnyi válságnak, akkor az az lesz, hogy Magyarországon is csökken az előítélet Forrás: Marco Borggreve

Mi a különbség ön szerint a magyarországi és németországi közhangulatban?

Mind a két országban fogy a népesség, és öregszik a társadalom. Tehát az lenne mindkét ország gazdasági érdeke, hogy befogadja ezeket az itt dolgozni kívánó fiatalokat. Németországban ezt jobban megértik, nálunk ezt sokan nem gondolták végig. Emellett Németországban megszokták, hogy például kurd származású a taxisofőr, török származású a fociválogatott egyik tagja, és így tovább.

Magyarországon sokan félnek a külföldiektől. Nagy kár ez. Ha lesz valamilyen haszna ennek a pillanatnyi válságnak, akkor az az lesz, hogy Magyarországon is csökken az előítélet. Toleránsabb,

nyitottabb az a társadalom, ahol például a gyerekemnek arab vagy afrikai osztálytársai is vannak.

Többet tanul így meg a gyerek a világról.

Vajon Európa meg tudja oldani ezt a helyzetet úgy, hogy közben megőrizze az európaiságnak tartott alapértékeket, mint például: emberség, szabadság, tolerancia?

Természetesen. A tolerancia éppen azt jelenti, hogy nem nézem a másik bőrszínét, vallását, származását, csak az embert.

Mit gondol, jelent bármi veszélyt Európára nézve az iszlám vallás állítólagos térnyerése?

Semmiképpen. Európában komolyan veszik az állam és az egyház szétválasztását. Tehát az, hogy valaki keresztény, zsidó, buddhista vagy muzulmán, magánügy. Az is magánügy, hogy ki vallásos, ki nem. Akkor lenne probléma,

ha az iszlám vallás fanatikus követői a vallás szabályait akarnák rákényszeríteni az egész társadalomra.

Ez baj lenne, és akkor én is látnék ilyen veszélyt. De most Európa lakosságának 1 százalékát sem érik el a bevándorlók. Nem indokolt ettől félni.

Nemcsak a vallásról van szó, hanem a szegénységről is Forrás: MTI/Kollányi Péter

A kérdés persze minden vallásra vonatkozhat, hiszen bármelyik térnyerése rossz lenne. Izraelben az az egyik legégetőbb kérdés, világi marad-e a társadalom, tehát járhatnak-e például a buszok, autók szombaton, amit a fanatikus zsidó vallásosok elleneznek. De a keresztények térnyerése is veszélyes. A középkorban megégették az eretnekeket, a más vallásúakat, az inkvizíció terrorizálta a társadalmat. Nincs okunk arra, hogy ujjal mutogassunk az iszlámra.

Európa egyik legnagyobb értéke az, hogy szabad, hogy nem engedi egyik vallást sem eluralkodni.

Ezt a szabadságot persze meg kell védeni, de nemcsak az iszlám dominancia, hanem minden vallás térnyerése ellen.

Több jelentős európai értelmiségi is hangot adott az iszlám dominanciától való félelmének. Kertész Imre már 2002–2009 között írt ilyesmit, amit mostanában előszeretettel idéz a média:„Beszélnék arról, hogy a muzulmánok elárasztják, megszállják és elpusztítják Európát, és hogy az európaiak hogyan viszonyulnak mindehhez, az öngyilkos liberalizmussal és a buta demokráciával.” Erről ön mit gondol?

Nagyon tisztelem Kertész Imrét, de én nem érzek ilyen veszélyt. Ne felejtsük el, hogy a bevándorlók közül sokan éppen a fanatikusok elől menekülnek. Európában akarnak élni, és Európa erős, integrálni fogja őket. Az alternatíva az, ha kirakjuk a "megtelt" táblát, és senkit sem engedünk be. Ez nekem már azért sem lenne szimpatikus, mert nemcsak a vallásról van szó, hanem a szegénységről is.

Tényleg azt akarjuk, hogy betonfalat húzzunk magunk és a szegények világa közé? Fotó: Origo

A világ kettévált gazdag és szegény országokra, régiókra. Mi, európaiak a szerencsésebb, gazdagabb kontinensekhez tartozunk.

Tényleg azt akarjuk, hogy ne legyen ez a két világ átjárható? Ennél sokkal helyesebb volna, ha a világ gazdag része azért küzdene, hogy felemelje a szegényebbeket, és hogy amit lehet, saját gazdagságából megosszon velük. Lehetetlen helyzet, hogy ennyien éheznek, nélkülöznek. Akinek helyén van a szíve, az a szegények oldalán áll.

Ha Orbán Viktor kérné a tanácsát, mit javasolna neki, hogyan kezelje a menekültkérdést?

Mutassuk be a világnak a tényleg csodálatos magyar vendégszeretetet.

A zene egyetlen célja, hogy az emberek jóérzésére, szívére hasson Forrás: Marco Borggreve

Egy komolyzenei koncert képes hatni a koncerttermen kívül is, hogy empatikusabban álljanak az emberek a menekültkérdéshez?

A zene egyetlen célja, hogy az emberek jóérzésére, szívére hasson. Hatalmas eszköz, csodára képes. Minden emberben van valamennyi önzés, és valamennyi áldozatkészség. Rá kell, és rá lehet ébreszteni az embereket, hogy sok jóság is van bennük.