Ágyjelenettel a barokk operát is el lehet adni

poppea monteverdi
Vágólapra másolva!
Néró császár és szeretője, Poppea a főszereplője minden idők egyik legérzékibb operájának, annak a sikamlós és erkölcstelen történetnek, amelyben a rosszak a menők, a jók pedig lúzerek.
Vágólapra másolva!

Újabb jelentős állomásához érkezett a Müpa barokk operákat bemutató sorozata. Ezúttal Monteverdi utolsó színpadi műve, a Poppea megkoronázása kerül színre az Évad Együttesének, a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekar előadásában. A mű attól olyan különleges, hogy az 1642-ben már hetvenöt éves szerző merészen nem mitológiai történetet, hanem - elsőként az operatörténetben - történelmi eseményt vitt színre.

Az őrültnek tartott Néró római császár Poppea iránt érzett szerelmét dolgozza fel Tacitus és Suetonius történelmi írásai alapján.

Danielle de Niese (Poppea) és Alice Coote (Néró) a 2008-as Glyndebourne-i előadásban Forrás: screenshot

Claudio Monteverdit a késő 16. és a kora 17. század legjelentősebb zeneszerzőjeként tartjuk számon. A barokk opera sajátos stílusjegyeit kialakító komponista megszilárdította, tökéletesítette a késő reneszánsz mesterek eredményeit, de közben új utakat, lehetőségeket teremtett a barokk zene számára.

Utolsó operája, a Poppea megkoronázása egyértelműen a velencei opera legragyogóbb teljesítménye,

Mozart és Verdi mesterműveihez hasonlítható.

Claudio Monteverdit a késő 16. és a kora 17. század legjelentősebb zeneszerzője Forrás: wikipédia

A szex a hatalomról szól

Monteverdi zenéje elképesztően modern, sőt ha úgy tetszik, kortárs. A recitativók a szereplők lelkiállapotát reálisan tükrözve váltanak át dallamgazdag áriákba. A figurák jellemét a zenekari kíséret tovább árnyalja.

Poppea minden porcikájából, de főleg a hangjából, zeneiségéből sugárzó érzékisége szépen példázza azt a talán Freudnak tulajdonított mondást, miszerint

Poppea érzéki zsenialitásával valóban megszerzi a hatalmat. Nérót elcsábítja, majd mindenkin átgázol, Senecát öngyilkosságba, Octaviát száműzetésbe kergeti.

Az operát az utóbbi évtizedben előszeretettel viszik színre a világ valamennyi operaszínpadán. A legtöbb rendező igyekszik hangsúlyozni a darab erotikus töltését. Hiába, ágyjelenettel egy barokk operát is el lehet adni.

Húsz éve nem hangzott el Budapesten

Vashegyi György és együttese kifejezetten a Fesztivál Színház adottságaihoz választotta ki a Poppeát, hiszen előadásához kimondottan előnyös a speciálisan kicsi zenekari árok és a nagy színpad. A darab nagyjából húsz éve nem hangzott el Budapesten, holott ez a zeneszerző és az egész korszak egyik csúcsműve.

Vashegyi György a Fesztivál Színház adottságaihoz választotta ki a Poppeát Forrás: Wágner Csapó József

Mivel az eredeti előadás zenei anyaga nem maradt fenn – csupán egy-egy, a bemutatót követő évtizedből származó nápolyi és velencei forrás és a nyomtatott librettó –, a karmester kutatásain és döntésein múlik az interpretáció,

ezért a felvételek és színrevitelek komoly eltéréseket mutatnak.

Bár mostanáig sokszor a nápolyi forrást tekintették másodlagosnak, Vashegyi úgy véli, a nyomtatott librettóhoz mégis ez áll közelebb, teljesebb és tisztázottabb, mint a velencei. Az Orfeo Zenekar produkciója tehát ezen alapszik, így biztos lesznek az előadásnak olyan részletei, amelyek korábban még nem hangzottak el itthon.

Forrás: Origo

A korhű hangszeres előadás és a rendezés egysége maradandó élményt ígér - nemcsak a zenés színház kedvelőinek. Monteverdi a korban szélsőségesen avantgárd zenéje ma is rendkívül kifejező, a változatos, érzéki dallamosság és az izgalmas harmóniavilág mind-mind

A háromszázhetvenhárom esztendős alkotás a remekművek jellegzetességeként minden kor, így napjaink hallgatóját is megszólítja.

A szerepeket olyan nagyszerű énekesek alakítják, akik ismert és elismert művészei a nemzetközi barokk zenei szcénának, többek között Baráth Emőke, Vizin Viktória, Jeffrey Thompson, Hagar Sharvit és Matthew Shaw.

A Müpa produkciójában Monteverdi Poppea megkoronázása című operáját Geréb Zsófia rendezésében november 26-án mutatják be a Fesztivál Színházban, az előadás november 27-én és 29-én lesz még műsoron.