A Shakespeare-estély sztárvendége Plácido Domingo

operabál
Vágólapra másolva!
2016. február 6-án az Opera Shakespeare-estélyének sztárvendége Plácido Domingo. A Magyar Állami Operaház 2014-ben újjáélesztett báli hagyományának sajátossága, hogy az exkluzív eseményre az opera- és balettvilág legnagyobbjait invitálják sztárvendégnek. Domingo először énekel az Operaházban.
Vágólapra másolva!

Plácido Domingo mellett három hazai operaénekesnő lép a közönség elé a főműsorban: Rálik Szilvia, Sáfár Orsolya és Szemere Zita szerepel a világsztárral, a későbbi órákban a könnyűzenei együttesek közül a Back II Black, a KFT és a Mystery Gang játszik a bálteremben.

Operabál (a kép illusztráció) Forrás: Nagy Attila Operaház

Domingo korábban a Facebook-oldalán, videóüzenetben jelentette be a közönségnek, hogy immár hivatalosan is elfogadta a Magyar Állami Operaház meghívását a 2016 februárjában rendezendő Shakespeare-bálra. A videót pár nap alatt több tízezren nézték meg.

Plácido Domingo a sztárvendég

A tavalyi Faust-bál sztárvendége Angela Gheorghiu volt, aki első ízben érkezett Magyarországra. A világhírű szopránnal ellentétben Domingo hosszú évtizedek óta ápol közvetlen kapcsolatot a magyar közönséggel, hisz több szerepben is hallható volt pályájának első felében az Erkel színpadán. Azonban utolsó színházi fellépésére csaknem 30 éve került sor, az Andrássy úti Operaházban pedig még sohasem énekelt.

Plácido Domingo megérkezik az Operaházba Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az esemény az Opera Shakespeare-évadához kapcsolódóan a reneszánsz jegyében szerveződik, díszleteiben és szellemében a korszakhoz igazodik. Az est fő missziója ismételten a karitativitás: a vendégek hozzájárulhatnak a közös célhoz, mely ezúttal is az Országos Mentőszolgálat hozzásegítése egy mentőautó megvásárlásához.

A tavaly megrendezett Faust-bál idejére teljes díszbe borult az Operaház. Forrás: Magyar Állami Operaház

Lehár Ferenc vezényelt

A Budapesti Operabál története 1886. március 2-ig nyúlik vissza, mikor már a köz javára rendeztek összejöveteleket az arisztokrácia és a pénzvilág prominensei, mintául véve az uralkodói udvar hasonló alkalmait.

A századforduló idején szinte havonta tartottak Budapesten Operabált, minden esetben jótékonysági céllal. E bálok legtöbbje azonban nem volt teljes, a nézőteret nem kapcsolták be a tánchelyek közé. A bécsi mintára először az első világháborút követően, 1934-ben szervezett újra Operabált az akkori Budapesti Operabarátok Egyesülete, melyen Lehár Ferenc vezényelt.

Elsőbálozók a Magyar Állami Operaházban Forrás: Magyar Állami Operaház

A második világháborút követően 62 év szünet után rendezték meg újra az Operabált, ennek sztárvendége Montserrat Caballé világhírű szoprán volt, valamint a legjobb magyar operaénekesek tartottak rövid operakoncertet. A színpad és a nézőtér 1000 m2-es táncparketté alakított hatalmas területe adott helyet a nyitótáncnak, amelyet 80 pár elsőbálozó fiatal kezdett el, ezt követte a palotás, majd az "Alles Walzer" következett.

A Gundel Étterem a báltermi páholyokban és más-más nemzeti kultúrát idéző különtermekben kínálta vacsorával a bál vendégeit a Zwack Unicum italkínálatával. A vendégek jazz-zene mellett is szórakozhattak, kipróbálhatták szerencséjüket a kaszinóban, volt tombola értékes ajándékokkal és bálkirálynő-választás.

A bál sztárvendége volt a későbbi években Sascha Hehn, Ornella Muti, Katarina Witt, Catherine Deneuve, Gina Lollobrigida, Daryl Hannah és Richard Claydermann is. Most Plácido Domingo kerül fel erre az illusztris névsorra.