A Takács Quartetért izgulhatunk a Grammy-gálán

Takács kvartett
Vágólapra másolva!
Ötvennyolcadik alkalommal osztják ki hétfő este Los Angelesben - közép-európai idő szerint keddre virradóra - az amerikai zenei szakma legrangosabb elismeréseit, a Grammy-díjakat. A jelöltek között van a Takács Quartet is.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon alapított Takács Quartet - Fejér András, Schranz Károly, Geraldine Walther és Edward Dusinberre - negyedszer szerepel a jelöltek között, 2003-ban már nyertek Grammyt.

2003-ban már nyertek Grammyt Forrás : Keith Saunders

Ezúttal Marc-André Hamelin kanadai zongoraművésszel közös Sosztakovics-lemezük esélyes a díjra.

Az elismerésekről az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek, akik elsősorban szakmai szempontokat vesznek figyelembe az eladási adatok vagy a slágerlisták rangsorai helyett.

A legtöbb, 11 jelölést Kendrick Lamar kapta, a 28 éves comptoni rapper egyebek közt az év albumáért (To Pimp a Butterfly), az év daláért (Alright) és a Taylor Swifttel közös Bad Blood című sláger révén a legjobb popduónak és az év videoklipjéért járó elismerésért is versenyben van.

Az elismerésekről az amerikai lemezakadémia tagjai döntenek Forrás: AFP/2014/Chris Farina

A díjátadó házigazdája LL Cool J lesz, és Kendrick Lamar mellett fellép Taylor Swift, Adele, Chris Stapleton, Lady Gaga és Rihanna is.

Kendrick Lamar az idei gála nagy esélyese Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Idén 83 kategóriában adnak át díjakat a raptől a rockon és a gospelen át a countryig számos zenei műfajban, beleértve a klasszikus zenei produkciókat is. A legfontosabb kategóriákban a televíziós gálán hirdetnek győztest, a többi kategóriában már néhány órával előbb átadják az elismeréseket