A kortársak felé nyit a Concerto Budapest

concerto budapest, keller andrás
Vágólapra másolva!
A klasszikusok mellett kortárs magyar szerzők friss műveivel készül a Concerto Budapest a következő évadra. Nagy hangsúlyt kap Bartók, felkarolnak fiatal tehetségeket és persze világsztárokban sem lesz hiány.
Vágólapra másolva!

„Az egyik legnagyszerűbb kulturális termékünk maga a zenénk.

- mondta Keller András, a Concerto Budapest vezetője a 2016/17-es évad bemutatásakor.

Keller András Forrás: Origo

Magyar kincsek

A következő évadban a zenekar a nagy és örök klasszikusok tolmácsolása mellett nagy hangsúlyt fektet a kortárs magyar szerzők friss, debütáló műveinek bemutatására, a magyar zenei örökség gondozására, a fiatal tehetségek felkarolására, de „sztárfellépőkben” és izgalmas fúziókban ezúttal sem lesz hiány.

A program összeállításakor Kellerék ezúttal sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a magyar zene itthoni interpretálására, lehetőleg minél szélesebb rétegeket megszólítva – ebben a szellemben jött létre a repertoárban a Magyar kincsek programsorozat, amellyel nemzeti zenei örökségünk halhatatlanná válásának adózik a zenekar,

Liszt Ferenctől Bartókon és Kodályon át a két háború közt születettek zenéjéig húzva ívet a hazai zenei élet nagy nevei között.

E sorozat egyik kiemelkedő része lesz március 23-án a Huszárik Zoltán-emlékest a Pesti Vigadóban, amelyen megszólal majd Jeney Zoltán újonnan komponált szimfonikus szerzeménye, Kocsár Miklós Huszárik tiszteletére írt kürtversenye, illetve az Elégia című híres rövidfilmjének zenéje is.

Concerto Budapest Forrás: © Balint Hrotko Photography | www.fenymuvek.com | www.facebook.com/fenymuvek/Balint Hrotko

Bor mellett beszélgetnek

Az évadban öt frissen született magyar mű bemutatójára kerül sor Premier címmel, hagyományteremtő jelleggel, igaz, a kialakult koncertgyakorlattól kissé eltérően: ezeken az alkalmakon, egy-egy koncert után, 22:00 órai kezdéssel mutatják be az új, eddig soha nem hallott kortárs műveket. A sorozatban Vidovszky László, Snétberger Ferenc és Dukay Barnabás ősbemutatói szólalnak meg.

Egy másik fontos bemutató, igazi kuriózum lesz Gyöngyösi Levente újonnan komponált versenyműve, az Úgy elmennék, ha mehetnék című, népi hangszerekre és zenekarra írt concerto bemutatása a Müpában január 26-án, amelyet a Concerto Budapest a Muzsikás együttessel együtt szólaltat meg.

A Muzsikás Együttessel is együtt zenélnek Forrás: © Balint Hrotko Photography | www.fenymuvek.com | www.facebook.com/fenymuvek/Balint Hrotko

Nehéz eladni a magyaroknak

Keller András szerint a Concerto kortárs irányba nyitása a szakma, a kritikusok egy részének tetszését is elnyerte az elmúlt években, ugyanakkor vitatkoznak is róla. A magyar közönségnek nehéz eladni a friss szerzők műveit, szívesebben vesznek jegyet Beethovenre, mint egy ismeretlenebbül csengő kortárs estre.

Így látja ezt Hoppál Péter államtitkár is, aki merésznek nevezte a zenekar vállalását: szerinte a mai hallgatóság a 20. században már eleve úgy szocializálódott, hogy a koncertplakátokon is csak régi zenével találkozik.

Az együttes szolgálatot és missziót teljesít a kortárs, 20. századi szerzők behozásával, hangsúlyossá tételével,

nemcsak Budapesten és Magyarországon, hanem külföldön is - mondta az államtitkár.

Hoppál Péter Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Nagy nevekben sem lesz hiány

A koncerttermekben immár sokadszor visszatérő világsztárokat is üdvözölhetünk, akiket akár már évtizedek óta szeret a magyar közönség, például Gidon Kremert (az ő 70. születésnapja alkalmából rendezett 3 versenyműves koncert egyébként is kiemelkedő eseménye lesz az évadnak április 9-én), Gennagyij Rozsgyesztvenszkij és feleségét, Viktoria Postnikovát, Anna Vinnickaját, Arlid Engegardot, Heinz Holligert, Isabelle Faustot, James Galway-t, Jevgenyij Koroljovot, Kocsis Zoltánt, Perényi Miklóst vagy Várjon Dénest.

Bartók lesz a középpontban

2016 a 135 éve született Bartók jegyében telik, a 940 millió forintos Bartók-programból egy 150 milliós programcsomagot a Concerto Budapest visz, részben belföldi, részben külföldi koncertturnék és programok megvalósításával, olyan partnerek mellett, mint a Zeneakadémia vagy a Müpa.