Putyin-üzenet és koncert az Iszlám Állam által lerombolt városban

Mariinsky Theater Symphony Orchestra performs in Palmyra landscape HORIZONTAL SQUARE FORMAT
2839193 05/05/2016 People attend a concert of the Mariinsky Theater Symphony Orchestra, People's Artist of Russia Valery Gergiyev conducting, at the Roman amphitheater in Syria's Palmyra, liberated from ISIS terrorists. Maksim Blinov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A terrorizmus áldozatairól való megemlékezés gesztusa és a nemzetközi terrorizmus alól való felszabadulás jele az orosz muzsikusok koncertje az ókori szíriai romvárosban, Palmürában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a rendezvényhez Szocsiból intézett élő videóüzenetében. 
Vágólapra másolva!

A világhírű orosz karmester, Valerij Gergijev által vezényelt koncertre több orosz televízió élőben kapcsolt, egy későbbi időpontban a teljes felvételt is sugározzák majd.

Palmürában rendeztek koncertet Forrás: RIA Novosti/Maksim Blinov

A Mariinszkij Színház főzeneigazgatója, a Londoni Szimfonikusok első karmestere oroszországi koncertsorozatát megszakítva szentpétervári színháza szimfonikus zenekarával utazott Szíriába.

A római kori amfiteátrumban csütörtök délután tartott egyórás hangversenyen Johann Sebastian Bach, Rogyion Scsedrin és Szergej Prokofjev művei csendültek fel.

A koncertet csak néhány órával a kezdete előtt jelentették be. Hírügynökségi tudósítások szerint a mintegy 400 fős közönség soraiban orosz és szíriai katonák, újságírók, vallási méltóságok és környékbeli lakosok, köztük gyermekek voltak láthatók.

A fellépés azért is szimbolikus erejű, mert az Iszlám Állam terrorszervezet tömeges kivégzéseket rendezett a palmürai amfiteátrumban, és azokról a világhálón propagandavideókat terjesztett.

Vlagyimir Putyin Szíriába üzen Forrás: RIA Novosti/Michael Klimentyev

Putyin köszönetet mondott a szervezőknek és az előadóművészeknek a bátorságért, amiért vállalták a fáradságot és a kockázatot a jelképértékű fellépéssel. Reményét fejezte ki, hogy Palmüra újjáéledésének nemcsak kulturális értéke lesz, hanem az a modern civilizációnak a nemzetközi terrorizmus alóli felszabadulását fogja jelképezni.

A szíriai kormány hadserege az orosz légierő támogatásával márciusban foglalta vissza az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romvárost az Iszlám Államtól.

Valerij Gergijev a barbarizmus és az erőszak elleni tiltakozás szimbólumának nevezte a palmürai koncertet. A karmester Vlagyimir Putyin elnök támogatója, 2014-ben is mellé állt a Krím-félsziget bekebelezésekor. 2008 augusztusában a szétlőtt dél-oszét parlament előtt vezényelte a Mariinszkij szimfonikusait, miután Oroszország legyőzte Grúziát a területért folytatott harcban.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz kulturális miniszter is jelen volt a koncerten Forrás: RIA Novosti/Maksim Blinov

Az Imádsággal Palmüráért című hangversenyen fellépett Szergej Roldugin csellista, az elnök közeli barátja is, akinek neve és vagyona felbukkant az offshore pénzmozgásokat leleplező „panamai iratokban” is.

A palmürai koncert megszervezésével Oroszország a jelek szerint azt kívánta mutatni a világnak, hogy beavatkozása békét és stabilitást biztosít Szíriának és segít megmenteni a világörökséghez tartozó Palmürát is.

Palmüra tízhónapos megszállása alatt az Iszlám Állam számos történelmi emléket elpusztított. A dzsihadisták két 2000 éves templomot, egy diadalívet és toronysírokat romboltak le. Szerencsére azonban az ókori város romjainak zöme érintetlen maradt.

Palmüra amfiteátruma Forrás: Wikimedia Commons

Az UNESCO szakértői bizottsága április végi gyorsjelentésében úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam fegyveresei okozta súlyos károk ellenére az ókori romváros nagy részén megőrizte korhűségét és integritását.