Fényes karrierek indulhatnak a Zeneakadémián

Zongoracsigalépcső
Vágólapra másolva!
A Filharmónia Magyarország szeptember 2. és 11. között, a Zeneakadémián rendezi meg a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt. A 42 ezer euró összértékű díjak között közönségdíjat is átadnak. A verseny négy fordulóból áll: a zenekari döntőn és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre, Kesselyák Gergely vezényletével. A Zongoraverseny kísérőprogramja a Zongorakarnevál, amely izgalmas és különleges módon helyezi középpontba a verseny hangszerét. Szeptember 2. és 4. között ingyenes programokkal várják az érdeklődőket a Liszt Ferenc téren, ahol lesznek street pianók, minikoncertek, zongoraobjektek – kiállítás, kocsmakvíz, Virtuózok-koncert, videóinstalláció és sok más érdekesség.
Vágólapra másolva!
A Zeneakadémia épülete. Forrás: ©DGy / Darabos György

A zenei évad őszi nyitányaként a Filharmónia Magyarország szeptember 2. és 11. között rendezi a nagy hagyományokkal rendelkező Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyét a Zeneakadémián. Az esemény nyitóhétvégéjén ingyenes kísérőprogrammal,

a Zongorakarnevállal még közelebb hozzák a zenét a Liszt Ferenc térre kilátogatókhoz,

így alakítva az eseményt közös zenei ünneppé és Liszt előtti tisztelgéssé.

A Zenei Versenyek Világszövetségének alapító tagjaként a magyar versenysorozat rendszeresen együttműködik Európa más rangos Liszt-versenyeivel. A fővédnök Áder János köztársasági elnök, a védnökök pedig Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára és Tarlós István, Budapest főpolgármestere.

Liszt Ferenc születésének 205., halálának 130. évfordulója előtt tisztelegve idén 14. alkalommal rendezik meg a rangos zongoraversenyt, amely története során

több sikeres pálya nyitóállomása volt.

A zongoraverseny alapos felkészülést igényel a jelentkezőktől. A résztvevőknek mindhárom nagy Liszt-versenyművet, az Esz-dúr zongoraversenyt, az A-dúr zongoraversenyt és a Haláltáncot is

fejből kell tudnia

a megmérettetések során. A versenykiírás a liszti elveknek megfelelően a legmagasabb művészi színvonalat képviseli, amelyre a verseny művészeti vezetőjének, Kocsis Zoltánnak személye is garancia.

3 kontinens 11 országából érkeznek a versenyzők:

36 fiatal kap lehetőséget, hogy a nemzetközi zsűri előtt megmutassa tudását. Mint Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója mondta: „Az egész Liszt-életművet felöleli a verseny, ami biztosítja, hogy aki itt esélyesként elindul, pályája során repertoárjának fontos részeként gondol majd a zeneszerző munkásságára, és ismerteti meg, tartja frissen a műveket az erre fogékony közönséggel. Különösen fontos ez annak fényében, hogy

A megmérettetés zsűrijébe olyan neves művészek kaptak meghívást, mint Kurtág György díszelnök, Kun Woo Paik, Michel Béroff, Frankl Péter, Leslie Howard, Cyprien Katsaris, Dráfi Kálmán, Kovács János, Mácsai János és Mocsári Károly. Kocsis Zoltán a szerkesztőség elnökeként vesz részt a munkában.

Üstökösként induló pályák

A Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny hagyományai 1933-ig nyúlnak vissza. Ennek az első nemzetközi zongoraversenynek

Fischer Annie volt a győztese.

Eredetileg nem a budapesti, hanem egy bécsi Brahms-versenyre készült a későbbi háromszoros Kossuth-díjas művész: csupán két hónappal a megmérettetés előtt látott neki a felkészülésnek.

Az Esz-dúr zongoraversenyt már csak az utolsó pillanatban maradt ideje memorizálni.

A zsűrit annak a darabnak, a h-moll szonátának az előadásával győzte meg, amelyik most is a versenydarabok közt szerepel. A zenedarab hetvenéves pályafutása során Fischer Annie repertoárjának egyik ikonikus darabjává vált, versenygyőzelmét pedig sikeres európai hangversenykörutak és nemzetközi elismertség követte.

Az idei versenyre bármely országból jelentkezhettek olyan fiatal művészek, akik 1984. január 1. után születtek: egy etűddel és egy szabadon választott Liszt-zongoradarabbal pályázhattak. Szeptember 2-án a Zeneakadémia Solti termében a közönség is tanúja lehet majd a zongoraverseny egyik legizgalmasabb pillanatának: kisorsolják a sorrendet, kiderül, ki kezdi a versenyt. A nyitó minikoncert után egy kiállítás megnyitója is várja az érdeklődőket.

Szeptember 3. és 5. között tartják az elődöntőket. A szeptember 6-án és 7-én tartott középdöntőn továbbjutók a szeptember 9-i szóló döntőben a h-moll szonátát adják elő. Szeptember 10-én a zenekari döntőn adhatnak számot virtuozitásukról a fiatal muzsikusok. A zsűri fogja meghatározni, hogy a három nagy Liszt-versenymű közül melyikkel lépjenek színpadra a versenyzők. A versenysorozat szeptember 11-én díjkiosztóval és gálakoncerttel zárul. Az elő- és középdöntők helyszíne a Zeneakadémia Solti Terme, míg a döntők és a gálakoncert a Nagyteremben lesznek.

A verseny nyitott az érdeklődők számára.

A zenekari döntőn, valamint az eseményt lezáró, szeptember 11-i díjkiosztón és gálakoncerten a díjazottak partnere a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara lesz: a hangversenyt Kesselyák Gergely dirigálja.

Kesselyák Gergely Forrás: Filharmónia Magyarország

A zongoraversenyt a magyar kormány támogatásával rendezik meg.

Az összdíjazás 42 ezer euró,

az első díj 15 ezer, a második díj 12 ezer, a harmadik díj pedig 9 ezer euró. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. közreműködésével 1 millió forint értékben különdíjat ajánlott fel. A felsorolt díjak mellett számos külföldi és magyar intézmény, fesztivál- illetve koncertrendező, ajánl fel különdíjakat és szerződéseket a díjnyertes művészeknek.

Street pianók és Virtuózok koncert a Zongorakarneválon

Aki eddig a zongorát csak a hangversenytermek pódiumain hallotta megszólalni, most közelebbről is megszemlélheti, ugyanis több perspektívából helyezik középpontba a hangszert a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny kísérőprogramjai a Zongorakarneválon.

A Filharmónia Magyarország szeptember 2. és 4. között ingyenes programokkal várja az érdeklődőket a Liszt Ferenc térre. Fischer Annie- és Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjas művészek közreműködésével minikoncerteken szólal meg egy 1904-es Steinway zongora hangja a Zeneakadémia előtti téren, de

a zongorát akár a járókelők is megszólaltathatják.

Az arra sétálók azt is láthatják, hogy a hangszerként már megfáradt pianínókba, zongorákba hogyan lehelnek új életet a Képzőművészeti Egyetem tehetséges diákjai. A nem mindennapi alkotások között nemcsak szabad, de meg is éri fényképezkedni, mert az itt készülő, a Filharmónia Facebook-oldalára feltöltött legjobb szelfiket a rendező a gálára szóló belépővel díjazza.

Zongoracsigalépcső Forrás: Filharmónia Magyarország

Nemcsak a téren, hanem a Zeneakadémia falai között is új értelmet nyernek azok a zongoraalkatrészek, amelyeket Barabás Márton képzőművész álmodott meg. Műtárgyai a „Zongoraobjektek" című kiállításon a zongoraverseny végéig lesznek láthatók a Zeneakadémián.

Szeptember 3-án a Terézvárosi Önkormányzat programjainak keretében

szabadtéri Virtuózok-koncert lesz a Zeneakadémia előtt, majd videóinstalláció lesz látható az épület falain.

Emellett a klasszikus zenei várostörténeti kalandozás olyan sétára hív, amelynek végső állomása a Zeneakadémia lesz. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, erről a zeneiversenyek.hu oldalon lehet bővebb információkat találni.

A Steinway hivatalos magyarországi forgalmazója, az Opera Zongoraterem a Zongorakarnevál keretében a Zeneakadémián zenematinéként mutatja be egy Steinway zongora belsejét, működési mechanikáját: feltárulnak a zongora belső titkai, és talán az is, miért tudott ez a hangszer oly sok zenész és zongorakedvelő favoritjává válni.

A szellemi versengést kedvelőknek pedig szeptember 5-én két helyszínen, a Lieblingben és a Royal Étteremben is rendeznek kocsmakvízt klasszikus zenei témában.