Decemberben mutatják be A karmelitákat az Operában

Magyar Állami Operaház
A karmeliták
Vágólapra másolva!
Először szerepel a Magyar Állami Operaház műsorán Francis Poulenc A kármeliták című darabja, amely megtörtént események alapján mesél a francia forradalom alatt kivégzett 16 apácáról.
Vágólapra másolva!

A karmeliták az apácák története mellett a zsarnokság árnyékában megjelenő félelemről és önfeláldozásról is szól. A Gertrud Von Le Fort Utolsó a vérpadon című elbeszélése nyomán, Georges Bernanos filmforgatókönyvéből született mű december 2-tól látható az Operában.

Több szempontból is kivételesnek számít A kármeliták. Az 1950-es évek alatt született darabok közül ez az egyetlen francia opera, amelynek sikerült rangos helyet kivívnia magának a nemzetközi repertoárban,

ráadásul úgy, hogy vallásos témát dolgoz fel.

Magyar Állami Operaház A karmeliták Forrás: Rákossy Péter

A cselekmény alapját valós történelmi események adják. A francia forradalom után, a jakobinus diktatúra terrorja idején ezreket végeztek ki, köztük 16 compiègne-i kármelita nővért is 1794. július 17-én. A visszaemlékezések alapján az apácák méltósággal viselték a rájuk kirótt ítéletet, megújították fogadalmukat és zsoltárokat énekelve vonultak a vérpadhoz.

A valós történelmi háttér ellenére a darab mégsem dokumentarista jellegű. A szerző célja – Bernanos és von Le Fort nyomdokain – egy szimbolikus jelentőségű korszak eseményein, és egy fiktív hősnő személyes történetén keresztül

körbejárni a félelem és a kegyelem kérdéskörét.

A kármeliták központi szereplője Blanche, a fiatal arisztokrata lány, aki félelmei elől a rendi életbe menekül, és bár a végzet elkerülhetné, az utolsó pillanatban mégis önként követi nővéreit a halálba. Ez a döntés foglalkoztatja az előadást rendező Anger Ferencet is. Azt mondta, "a mártírhalált érzékelteti ugyan a tragikus befejezés, de nem ad igazi magyarázatot arra, honnan fakad az apácák – és különösen Blanche – ereje, amiért meg tudnak halni a hitükért".

Balga Gabriella, Budai Lívia és Létay Kiss Gabriella Forrás: Rákossy Péter

Az előadásban Létay Kiss Gabriella mellett a főbb szerepeket Váradi Zita, Balga Gabriella és Szemere Zita, valamint Fokanov Anatolij és Boncsér Gergely alakítja. Az idős rendfőnökasszony szerepében Budai Lívia tér vissza az Operaház színpadára. A Kanadában élő, nemzetközi hírű mezzoszoprán a szerep kedvéért érkezik újra Magyarországra.

Ugyancsak világhírű művészt köszönthet az Opera közönsége a karmesteri pulpituson, a decemberben látható

öt előadást Christian Badea vezényli majd,

aki többek közt a New York-i Metropolitan, a londoni Royal Opera House, valamint a bécsi Staatsoper és a Sidney Operaház rendszeres vendége.