A KGB is megszorongatta, most újra Magyarországon zongorázik

Andrei Gavrilov zongorista
Pianist Andrei Gavrilov seen during the final rehearsal with Moscow Virtuosi Orchestra at Moscow State Conservatory's Great Hall.
Vágólapra másolva!
Andrej Gavrilov orosz zongoravirtuózzal ad közös koncertet a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) január 19-én a pécsi Kodály Központban, másnap pedig Budapesten, a Müpában.
Vágólapra másolva!

A Pannon Filharmonikusok zenekar januárban Andrej Gavrilov orosz zongoravirtuózzal ad közös koncertet. 19-én a pécsi Kodály Központban, másnap pedig a Müpában lépnek fel. Azzal a Gavrilovval, aki több mint negyven évvel ezelőtt, mindössze félévnyi felsőfokú tanulmány után nyerte meg a Csajkovszkij-versenyt, és kezdte meg rendhagyó karrierjét.

Andrej Gavrilov Forrás: AFP/RIA Novosti/Vladimir Vyatkin

Néhány évvel később ugyanis 24 évesen

ötéves házi őrizete került, amiért kritizálta az akkori szovjet vezetést.

Csak 1984-ben, Gorbacsovnak köszönhetően hagytak fel őrizetével, és kapott újra útlevelet. Öt évvel később pedig, pályája csúcsára érve visszavonult a koncertezéstől. Akkor azt mondta, nem volt elégedett magával, és ha ugyanúgy folytatja tovább, akkor nem lehetett volna az a művész, aki mindig is szeretett volna lenni: szabad, eredeti, idealista és a zeneiparon kívüli. Végül

8 év után tért vissza, miután teljesen átdolgozta zongoratechnikáját.

A Pécsi Filharmonikusokat Bogányi Tibor vezényli majd a koncerteken, és biztosan műsoron lesz Szergej Rahmanyinov harmadik zongoraversenye, és Dmitrij Sosztakovics egyik legismertebb zenekari darabja, a második világháború ikonikus alkotásának tekinthető "Leningrádi" szimfónia is.

A Pécsi Filharmonikusok már több alkalommal lépett színpadra Andrej Gavrilovval, aki mindannyiszor elkápráztatta közönségét egyedi technikájával. A Bogányi Tiborral való közös munkáról Gavrilov azt mondta, "olyan kapcsolat alakult ki köztünk, hogy már

úgy dolgozunk, mintha már öt emberöltő óta ismernénk egymást. Nagyon jól megértjük egymást."