Mundruczó Kornél újabb hatalmas elismerése

Mundruczó Kornél
Hungarian director Kornel Mundruczo poses during the photocall of "Szelid Teremtes - A Frankenstein Terv" (Tender Son - The Frankenstein Project) presented in competition at the 63rd Cannes Film Festival on May 22, 2010 in Cannes. AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Vágólapra másolva!
Mundruczó Kornél a világ legfontosabb operadíját viheti el - a világ vezető zenekritikusai International Opera Awardsra jelölték egyik rendezését.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal azután, hogy az egyik német kritikai portál Mundruczó Kornél rendezését, a Proton Színház Látszatélet című előadását 2016 egyik legjobbjának választotta, újabb nagyon komoly elismerés érte a rendezőt. Legújabb operarendezését

a világ legfontosabb operadíjára, International Opera Awardsra jelölték.

Mundruczó Kornél Forrás: AFP/Loic Venance

A Mundruczó rendezte opera a Věc Makropulos ('Makropulosz-ügy'), ami Leoš Janáček műve, és az antwerpeni Opera Vlaanderenben állították színpadre. A rendezést a Legjobb Új Produkció kategóriában jelölték a díjra. Az előadás dramaturgja, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa, Wéber Kata volt. Érdekesség, hogy a Proton Színházban színpadra állított Látszatélet-et is Wéber Kata írta.

Az International Opera Awards elismerést Harry Hyman brit mecénás alapította, a díj patrónusai között pedig olyan nevek találhatóak, mint Placido Domingo vagy Dame Janet Barker. Az eddigi díjazottak között van Jonas Kaufmann, Kirill Petrenko, Dmitri Tcherniakov, Barrie Kosky, Laurent Pelly, a Glyndebourne Fesztivál, a Salzburgi- és a Bregenzi Fesztivál, a berlini Komische Oper, az osloi Den Norske Opera és a New York-i Metropolitan Opera. Fontos tudni, hogy

magyar rendező előadása még egyszer sem került a jelöltek közé.

Jelenet a Makropulosz-ügy-ből Forrás: Annemie Augustijns

A jelöltek listáját a legnagyobb nevű nemzetközi operakritikusokból és intendánsokból álló csoport állítja össze,

elnöke pedig az Opera magazin szerkesztője,

John Allison. A kritikusok között van a Sunday Times, a Daily Telegraph, a The Times, a Financial Times, a The Australian, a kínai Opera magazin, és az Opernwelt vezető zenekritikusa. A 2017-es jelöltek között a nemzetközi operavilág legnagyobb neveit találjuk.

A Legjobb Új Produkció kategóriában - Mundruczó Kornél rendezése mellett - olyan előadások szerepelnek, mint Philip Glass: Akhnaten (rendezte: Phelim McDermott, English National Opera), Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth (r. Harry Kupfer, Bayerische Staatsoper), Sosztakovics: Az orr (r. Barrie Kosky, Royal Opera House), Saariaho: L'amour de loin (r. Robert Lepage, Metropolitan Opera), valamint Verdi: Giovanna d'Arco (r. Saskia Boddekke és Peter Greenaway, Teatro Regio di Parma).

Az International Opera Awards díjait 2017. május 07-én a londoni Coliseumban adják át. A Věc Makropulos legközelebb 2018-ban a brnói Janáček-fesztiválon lesz látható.