Együtt szólnak a dollármilliós hangszercsodák

Várdai István csellóművész az 1673-ban készült Stradivari-csellón játszik a Művészetek Palotájában.
Vágólapra másolva!
A tavalyi évben kirobbanó sikere volt a Kaposfesten megrendezett Stradivari-koncertnek, amelyen a fesztiválon fellépő művészek bemutatták Stradivari-hangszereiket. Ezért nem mindennapi eseménnyel lepte meg a Kaposfest Klub a közönséget: február 27-én a Budapest Music Center koncerttermében valamennyi, magyar muzsikus kezében lévő Stradivari-hangszer megszólal egy gálakoncert keretében. A világ legjobb hangszerein stílszerűen a legnagyszerűbb művészek játszanak: fellép Baráti Kristóf és Várdai István, a Kaposfest művészeti vezetői, valamint Lendvay József és Falvay Attila. Közreműködnek a Kodály Kvartett tagjai, valamint Fejérvári Zoltán és Miczinger Ilona zongoraművészek.
Vágólapra másolva!
Várdai István csellóművész hangszerén, egy1673-ban készült Stradivari-csellón játszik a Művészetek Palotájában. Forrás: MTI/Kovács Tamás

„Több hónapos felkészülés előzte meg a koncertet, hiszen a kaotikus hangszerpiacon rengeteg másolat és hamis hangszer is előfordul" – mondta Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. - Elismert szakértő segítségét kértük, hogy még véletlenül se zárjunk ki egyetlen valódi Stradivarit sem a gálakoncertről, de az se forduljon elő, hogy olyan Stradivarinak mondott hangszert mutatunk be a közönségnek, melynek származása erősen kétséges, vagy egyértelműen hamis.

Sokan talán nem tudják, hogy egy-egy Stradivari hangszer

nemcsak a zenészek számára álom, hanem a befektetői csoportoknak is,

mivel rendkívül jól kamatoznak a hangszerekbe befektetett dollármilliók. Ehhez persze az is kell, hogy ezeken folyamatosan a legnagyszerűbb művészek játsszanak, miáltal tovább „érik" a hangszer hangja, valamint egyre ismertebb és közkedveltebb lesz a közönség számára. Óriási dolog, hogy vannak olyan világhírű magyar művészeink, akikre a tulajdonosok szívesen rábízzák Stradivari- hangszereiket, a zeneszeretők pedig most egy koncert keretében meghallgathatják valamennyi csodálatos hangszer hangját."

A február 27-i gálakoncert a Budapest Music Centerben este 7 órakor kezdődik majd - a műsoron többek között Sztravinszkij, Debussy, Mozart és Bach művei is szerepelnek.

Forrás: Kaposfest