Gyerekkönyveket tiltott be a velencei polgármester

betiltott gyerekkönyvek
Vágólapra másolva!
Velence új, jobboldali polgármestere betiltott az olaszországi általános iskolákban használt gyerekkönyvek közül negyvenkilencet – olyanokat is, amelyekben azonos nemű szülők szerepelnek. A döntést heves tiltakozás övezi.
Vágólapra másolva!

A tiltólistára jórészt olyan könyvek kerültek, amelyeket Luigi Brugnaro szerint a szerzők a genderelmélet jegyében írtak. A genderelmélet szerint a gender, vagyis társadalmi nem hátterében nem a biológiai meghatározottság áll, hanem a nemiséggel kapcsolatos normák elsajátítása, internalizálása.

Elvált szülők és hátrányos helyzetűek sem kellenek

A velencei iskolákban szeptembertől a tanárok azokat a könyveket sem tehetik a tantervbe, amelyekben gyermekeiket egyedül nevelő vagy elvált szülők szerepelnek.

Nemkívánatossá váltak a hátrányos helyzetűekről és a baráttá válásról szóló művek is,

és a népszerű Ernest és Celestine-sorozat egyik darabja is tiltólistára került.

Ezek a betiltott gyerekkönyvek Forrás: afnews.info

A betiltott gyerekkönyvek között olasz és külföldi szerzők művei egyaránt szerepelnek: például a spanyol gyerekkönyvíró, Mario Ramos olasz nyelvre is lefordított népszerű sorozata, továbbá a szintén kortárs francia írónő, Ophélie Texier gyerekeknek szóló szériája. Mindkettőnek egy farkas a főszereplője.

Az oktatási miniszterhez fordultak

A polgármesteri döntés bírálói szerint a modern gyerekirodalom remekművei kerültek indexre. Szülők és tanárok az oktatási miniszter beavatkozását sürgették. Olasz internetes oldalakon pedig

kezdeményezés indult a 49 tiltott könyv reklámozására

és arra, hogy minél szélesebb körben olvassák őket. Maratoni felolvasást is szerveznek, 49 napon át olvasnak fel a 49 könyvből.

Luigi Brugnarót harmincévi baloldali vezetés után választották meg Velence új polgármesterévé június közepén. A vállalkozó már a kampány során bejelentette a könyvekkel kapcsolatos tervét, mondván, a szülők, és nem az iskolák dolga a gyerekek "ilyen ügyekkel" kapcsolatos nevelése.