A híres író bevallotta, hogy kém volt

Frederick Forsyth
In this picture taken on October 16, 2013, bestselling author Frederick Forsyth poses in Hong Kong. AFP PHOTO / Philippe Lopez
Vágólapra másolva!
Frederick Forsyth, A Sakál napja című bestseller szerzője önéletrajzában felfedte, hogy több mint 20 éven át a brit hírszerzés, az MI6 ügynöke volt.
Vágólapra másolva!

Kalandos élettörténete és valósághű kémregényei alapján a brit író hívei már régóta gyanakodtak arra, hogy a 77 éves Forsyth valamilyen kapcsolatban állhatott a hírszerzéssel.

A The Outside: My Life című önéletrajzi regényében az egykoron a BBC-nek és a Reuters brit hírügynökségnek is újságíróként dolgozó Forsyth megírta, hogy a brit hírszerzés először az 1960-as évek végén kereste meg, amikor a polgárháborús Nigériából a Biafra-konfliktusról - a kormány és a Biafra tartomány között harcokról - tudósított a BBC-nek. "Szükségük volt egy erősségre mélyen a biafrai enklávén belül,

valakire, aki ott van a helyszínen"

- írta könyvében Forsyth.

Frederick Forsyth regényeiből 70 millió példányt adtak el világszerte Forrás: AFP/Philippe Lopez

A konfliktus elhúzódása miatt a BBC fél év után ugyan hazarendelte, ő azonban Nigériában maradt és dolgozott tovább. Így született első könyve, az 1969-ben napvilágot látott The Biafra Story.

Annak ellenére, hogy A Sakál napja című politikai krimi megírása után elismert író lett, később is vállalt küldetéseket Rhodesiába, a Dél-Afrikai Köztársaságba és a hidegháború csúcspontján a Német Demokratikus Köztársaságba.

Jött egy telefonhívás

"Általában jött egy telefonhívás: találkozhatunk - miért nem csatlakozik hozzánk egy ebédre?

Van egy kis problémánk - nem bánná, ha besurranna Kelet-Németországba és felvenne valamit számunkra"

- idézte fel az író a Sky Newsnak nyilatkozva.

"Annak idején sok önkéntes dolgozott a hazánkért - egyáltalán nem számított szokatlan dolognak. Nem járt érte fizetség, jutalom, csak csinálod. Más volt a hozzáállás akkor" - magyarázta.

Kapott néhány szívességet

Szolgálatainak egyfajta elismeréseként ugyanakkor az MI6 áldását adta és helyben hagyta egyes későbbi kémregényeinek bizonyos fejezeteit. "Volt egy telefonszámon, amelyet felhívhattam. Megkérdeztem, rendben van-e. Egyeztettek a feletteseikkel" - fedte fel Forsyth.

Forsyth regényeiből mintegy 70 millió kötetet adtak el világszerte, számos művét meg is filmesítették. Legutóbbi regénye, a Halállista - Hajsza egy fantom után 2013-ban jelent meg.