Nádas Péter Nobel-díja huszonötszörös pénzt fizet

Nádas Péter, drámaíró, irodalmi Nobel-díj
Vágólapra másolva!
Mintegy két hét múlva jelentik be, ki kapja idén a Svéd Akadémia elismerését. Mint minden évben, elindult a találgatás. Nádas Péter győzelme huszonötszörös pénzt fizet, ezzel megelőzi például Milan Kunderát, Thomas Pynchont vagy Cormac McCarthyt. Nem ő az egyetlen magyar író az esélyeket összegző listán. 
Vágólapra másolva!

A Ladbrokes fogadóirodában az irodalmi Nobel-díj nyertesére is lehet fogadni, hasonló rendszerben, mint a sporteseményeknél. Jelenleg a brit fogadóiroda listáját az egyik tavalyi favorit, Szvetlana Alekszijevics fehérorosz tényfeltáró újságíró vezeti, ötszörös szorzóval.

Tehát ha a Fiúk cinkkoporsóban szerzőjére tippelünk, és ezer forintnak megfelelő összeget tettünk fel rá, ötezer forintot kapunk az irodától sikere esetén.

Évek óta emlegetik

Második a lista elején több éve állandóan feltűnő, többek között az 1Q84-ről és a Norvég erdő-ről ismert japán sztáríró - és hosszútávfutó - Haruki Murakami, őt követi a hétszeres pénzt érő kenyai Ngũgĩ wa Thiong’o és az amerikai Philip Roth. Ötödik a szintén amerikai írónő, Joyce Carol Oates, nyolcszoros szorzóval.

Nádast egyébként évek óta emlegetik a várományosok között, de valószínűleg a díjra a legesélyesebb a Párhuzamos történetek 2012-es német megjelenése körül volt. Nádas azóta Világló részletek című memoárján dolgozik.

Nádas Péter nem először van a listán Forrás: MTI/Kollányi Péter

Nádas Péteren kívül a másik magyar a listán Krasznahorkai László, aki májusban nyerte el a Nemzetközi Man Booker-díjat.

Ha valaki a Sátántangó írójára fogad és bejön neki, pénzét megötvenszerezi.

Ugyanezzel a szorzóval egyébként több mint ötven név szerepel a listán, köztük Umberto Eco, Neil Gaiman, Ian McEwan és Bob Dylan.

A tavalyi Nobel-díjas nem szerepelt a fogadóirodák listáin Forrás: AFP/Martin Bureau

Tavaly Patrick Modiano kapta az irodalmi Nobel-díjat. A 69 éves francia író akkor nem szerepelt a legnagyobb esélyesek között a fogadóirodák szerint, de

többször előfordult már, hogy a győztes nem a favoritok közül került ki,

általános meglepetést okozva. Mondanunk sem kell: a fogadóirodák listái nem árulnak el semmit arról, hogy az akadémia kiket tart esélyesnek egy adott évben a díjra.

Nagy a titkolózás

A svéd zsűri elnöke, Peter Englund februárban figyelmeztette a tagokat: az a jelölt, akiknek nevét kiszivárogtatja jelölője, kieshet a "versenyből". A szabályokkal ellentétes, ha egy jelölésre jogosult személy nyilvánosságra hozza, kit választott.

Englund elárulta azt is, hogy a díjra idén

198 író jelölését fogadták el, közülük 36-ot most jelöltek először.

Hatvanegy jelölést azonban elutasítottak. A zsűri minden évben áprilisban szűkíti a névsort 20-25 névre, majd május körül 5 íróra. Jelölést korábbi díjazottak, a Svéd Akadémia tagjai, más országok akadémikusai és írószövetségek elnökei nyújthatnak be.

Az elmúlt öt év irodalmi Nobel-díjasai

2013 - Alice Munro - A kortárs novella mestere.
2012 - Mo Jen - Halucinatív realizmussal elegyíti a népmesét, a történelmet és a mai valóságot.
2011 - Tomas Tranströmer - Tömör, letisztult költői képeiért, amelyek új fényben mutatják meg a valóságot.
2010 - Mario Vargas Llosa - A hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért.
2009 - Herta Müller - A költészet tömörségével és a próza tárgyilagosságával rajzolta meg az otthontalanság tájképét.