Elhunyt Ellis Kaut, Pumukli szülőanyja

pumukli
Hahó, hahó, nagy baj van kérem riadó
Vágólapra másolva!
Életének 95. évében elhunyt Ellis Kaut, az apró, vörös hajú rosszcsont kobold szülőanyja.
Vágólapra másolva!

A német írónő lányának közlése szerint csütörtök reggel hosszú betegség után halt meg egy München közeli otthonban. Kaut több mint ötven éve mutatta be a világnak a később világhírűvé vált koboldot. Azóta Pumukli rádiójátékokban, televíziós sorozatban és könyvekben tűnt fel, de még - ahogy az egy igazi hírességhez méltó - bélyegen is szerepelt.

Pumukli pocakkal az igazi

Az írónő az utolsó időkig figyelemmel követte kis koboldja életét. Nem tetszett neki például az a fogyasztókúra sem, amelyen Pumukli átesett, amikor a stuttgarti Kosmos Verlag egy új kiadáshoz újrarajzoltatta a figura alakját.Jan Sasse illusztrátor egy sportosabb és vékonyabb Pumuklit teremtett. Ellis Kaut lánya, Uschi Kaut és a rajongók részéről érkező kritikák miatt azonban

Pumukli hamar visszakapta zöld nadrágjából kitüremkedő pocakját.

Haló, haló, nagy baj van kérem riadó, haló, haló, feltűnt egy kis manó Forrás: Youtube

Pumukli és Eder mester meséjén generációk nőttek fel, nemcsak Németországban, hanem Magyarországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig. A rosszcsont kobold és az asztalosmester történetei még Kínát is meghódították.

Kicsit elfajult a vita

A rezes kobold felett jogvita is kialakult, Kaut és a figura eredeti rajzolója, Barbara von Johnson között. Mindketten éveken át küzdöttek Pumukli "szülői jogaiért", és a vita végül odáig fajult, hogy már arról folyt: vajon lehet-e barátnője a kicsiny teremtménynek. Barbara von Johnson engedte volna, hogy a gyerekek barátnőt adjanak Pumuklinak, Kaut viszont teremtménye sorsának alakulása feletti önállóságát látta veszélyben forogni.

Ő találta ki Pumuklit Forrás: http://www.ellis-kaut.de/

Az írónő már évekkel ezelőtt alapítványt hozott létre az olvasás népszerűsítésére és a gyermekirodalom életben tartására. Mint mondja, az olvasás által nagyon sokat lehet tanulni. Ő maga korábban 16 órát dolgozott, de a tavaly megjelent életrajzi kötetében elárulta, hogy végleg letette a tollat. A fotózással viszont nem hagyott fel.

Nem könnyű megöregedni

"Természetesen mindig van mit csinálni. Akad annyi dolog, hogy az ember nyugodtan mondhatja, semmire sincs ideje. Persze, ha jobban megnézzük, sok időt elfecsérlünk. Nem könnyű megöregedni, de kíváncsi vagyok, mi következik. Elég izgalmas, csak ne lenne az a kellemetlen kilátás, hogy végül eltűnik az ember" - fogalmazott 90. születésnapján.

Az írónő ebből az alkalomból csak egészséget kért, és azt, hogy "mindenki olyan sokáig éljen, mint én, hogy senkit se lássak meghalni".

Bekopogtak hozzá a gyerekek

Magától értetődő volt az idős írónő számára az, hogy a hozzá érkező rajongói leveleket e-mailen válaszolja meg, a fényképészet mellett ugyanis a digitális technika iránt is érdeklődött. Sok gyerek "ódivatúan" azonban még mindig aláírást kért tőle, néhányan még arra is hajlandóak voltak, hogy kiderítsék müncheni címét, és egyszerűen csak bekopogtassanak ajtaján.

A népszerű gyermekkönyvszerzőt sokszor felismerték az utcán. "Olyankor örülnek, és elkezdenek nekem Pumukliról mesélni" - idézte fel korábban ezeket az eseteket. Ellis Kaut novemberben lett volna 95 éves.