Elhunyt Henning Mankell

henning mankell a skandináv krimi atyja
(FILES) A photo taken on March 19, 2011, shows Swedish crime writer Henning Mankell during the 31st Paris' book fair in Paris. Swedish crime writer Henning Mankell died at the age of 67, as announced on October 5, 2015. AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
Meghalt a skandináv krimi egyik nagy öregje, akinek köpenyéből Jo Nesbø, Stieg Larsson és a többiek előbújtak. Henning Mankell 67 éves volt, évek óta küszködött a rákkal. A Wallander-sorozat világhírű szerzője ma hajnalban hunyt el göteborgi otthonában.
Vágólapra másolva!

Nem sokkal ezelőtt jelent meg Futóhomok – Mit jelent embernek lenni? című könyve, amelyben a betegségével való szembenézésről vall.

Szeptemberben még így nyilatkozott a német Die Weltnek: „Jól vagyok, amennyire az adott körülmények között lehetséges. Továbbra is járok kezelésekre, havonta egyszer megyek kivizsgálásra. Négy hónap múlva már a harmadik olyan év kezdődik, amelyben együtt kell élnem a rákkal és következményeivel.”

Mankell már gyerekként regényíró akart lenni Forrás: AFP/Johannes Eisele

Henning Mankell 1948-ban született Stockholmban. Egy éves volt, amikor szülei elváltak, nővérét és őt az apjuk nevelte, aki bíróként dolgozott. Édesanyja később – Mankell húszas éveiben járt ekkor – öngyilkos lett.

A társadalmi igazságtalanságok leleplezése

Mankell már gyerekként regényíró akart lenni, ám a színház is érdekelte, ezért 17 évesen a stockholmi Riks Színház munkatársa lett. 20 évesen darabokat írt és rendezett, mindkét tevékenységével a társadalmi igazságtalanságok leleplezését célozta meg.

A társadalmi igazságtalanságok leleplezését célozta meg Forrás: AFP/Johannes Eisele

Első regénye, amely szintén erőteljesen társadalomkritikus hangvételű volt, 1973-ban jelent meg. Mankell aktívan részt vett a svéd ’68-as mozgalomban,

1972-ben utazott először Afrikába, amely meghatározó élmény volt számára. Úgy érezte hazaérkezett, és a ’80-as évektől kezdve folyamatosan ingázott Svédország és választott hazája, Mozambik között.

A skandináv krimi védjeggyé vált

Regényíróként a nagy áttörést a Wallander-sorozat hozta el számára. 1993 és 2010 között 14 kötet jelent meg a magányos, pesszimista, operakedvelő nyomozó, Kurt Wallander gyilkossági ügyeiről. Mankell sorozata milliós példányszámban kelt el világszerte, és több filmes feldolgozás is készült belőle.

Mankell a Wallander-könyvekkel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a skandináv krimi védjeggyé vált Forrás: AFP/Nora Lorek

A brit televíziós változatban Kurt Wallandert Kenneth Branagh alakítja. Mankell a Wallander-könyvekkel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a skandináv krimi védjeggyé vált. Annak az irodalmi műfajnak a védjegyévé, amely a jóléti társadalom legélesebb kritikáját adja manapság.

Kövesse az Origo Kult rovatát a Facebookon!