Szaúd-Arábia Csehországban tiltana be könyvet

salman rushdie charlie hebdo
Indian born British writer Salman Rushdie is seen during a tour by the exhibition called "The Spanish exile in Ciudad de Mexico" at the Museo de la Ciudad in Mexico City, on October 5, 2014. Rushdie is in a two-day visit. AFP PHOTO/ALFREDO ESTRELLA
Vágólapra másolva!
Szaúd-Arábia tiltakozott Csehországnál Salman Rushdie brit író Sátáni versek című könyvének kiadása miatt, ám Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter közölte, hazája nem fog beavatkozni a kötet kiadásába.
Vágólapra másolva!
Salman Rushdie-nak bujkálni kellett Forrás: AFP/Alfredo Estrella

A szaúdi külügyminisztérium bekérette Csehország rijádi nagykövetét, hogy tiltakozzon az iszlámot sértő mű csehországi megjelenése miatt - jelentette pénteken a konzervatív arab állam sajtója.

Rijád állítólag azt kérte a diplomatától, hogy próbálják megakadályozni a mű megjelenését.

"Csak annyit válaszoltunk, hogy Csehországnak megvannak a maga törvényei, amelyeket mindenkinek be kell tartani" - mondta a cseh külügyminiszter a CTK hírügynökségnek.

A diplomáciai csörte érdekessége, hogy Csehországban 1994-ben már kiadták Rushdie művét. Idén a Paseka könyvkiadó adta ki újra, mert szakértők szerint az első kiadás fordítása nem volt jó minőségű.

Salman Rushdie-ra Khomeini ajatollah, Irán vallási vezetője 1989-ben fatvát és milliós vérdíjat bocsátott ki, mert a muzulmánok szerint az

1988-ban Nagy-Britanniában kiadott mű sérti az iszlámot. Rushdie emiatt hosszú ideig bujkálni kényszerült.

Kövesse az Origo Kultúra rovatát a Facebookon is!