Csukás Istvánnak két szárnya nőtt

süsü csukás
Budapest, 2008. november 26. Dányi Krisztián Süsü szerepében, Csukás István-Bergendy István: Süsü, a sárkány című zenés mesejátékának próbáján. A művet Harangi Mária rendezésében november 30-án mutatják a József Attila Színházban. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Ő teremtette meg Süsüt és Pom-Pomot, most az Írószövetség örökös tagja lett, ráadásul még a héten átveheti a Szép Ernő-díjat. Jelenleg önéletrajzi ihletésű prózakötetén dolgozik.
Vágólapra másolva!

Pénteken veszi át a Magyar Írószövetség örökös tagsági címét Csukás István Kossuth- és Prima Primissima díjas író, költő. Szombaton átadják neki a Szép Ernő-jutalmat is.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke elmondta, hogy a kitüntetéssel olyan jelentős életművel rendelkező alkotókat ismernek el, akik mindvégig hűségesek maradtak a testülethez. Az örökös tagság kizárólag eszmei értékkel bír, pénzjutalom nem jár hozzá.

Költőként is jelentős

"Csukás István nem csupán meseíróként alkotott maradandót és halhatatlant, de költőként is igen jelentős életművet tudhat magáénak, sajnos utóbbit azonban sokkal kevesebben ismerik" - hangsúlyozta Szentmártoni János.

Neki köszönhetjük Süsüt, most a Magyar Írószövetség örökös tagjának választotta Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az örökös tagsági címet januárban ítélték oda Csukás Istvánnak, aki azonban betegség miatt nem tudott jelen lenni a magyar kultúra napján megrendezett ünnepségen, ahol részesült az elismerésben Szakolczay Lajos irodalomtörténész és Tőzsér Árpád felvidéki magyar költő is, valamint posztumusz örökös tagsággal tüntették ki Fodor András költőt.

Két szárnya nőtt

A Süsü és Pom Pom mesefigurák megteremtője elmondta: az elismerést egy nagyon szép gesztusnak tartja a szakma és a Magyar Írószövetség részéről, amelynek fiatal kora óta tagja. Mint mondta, nagyon hálás Kormos Istvánnak, amiért annak idején rábeszélte, hogy a költészet művelése mellett foglalkozzon gyermekirodalommal is.

"Egy szép metaforával kifejezve két szárnyam nőtt, mindkettővel repülök és mindkettőt azonos színvonalúnak tartom" - fűzte hozzá.

ezért nagy örömnek tartja, hogy része lehet a hihetetlenül gazdag magyar gyermekirodalomnak.

"Élvezem a népszerűséget és a felém áradó szeretetet" - mondta Csukás István, aki jelenleg egy önéletrajzi ihletésű prózaköteten dolgozik, valamint számos meseötlete van és szeretne a jövőben újabb színdarabot írni.

A fiatal nemzedék mítoszai

Csukás István október 24-én, szombaton veszi át a budapesti Játékszínben az idei Szép Ernő-jutalmak egyikét, amelyet a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért ítéltek meg számára. Az ünnepség előtt látható lesz Gombóc Artúr, a nagy utazó című darab.