Kerényi Imre az Abigélt is magáévá tette

Kerényi Imre, magyar krónika, illusztráció
Budapest, 2013. március 6. Kerényi Imre, az alaptörvény terjesztésével kapcsolatos koncepció kidolgozásáért, végrehajtásának irányításáért felelős miniszterelnöki megbízott azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatja a Nemzeti Könyvtár-sorozat hét újabb kötetét a Parlamentben 2013. március 6-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Kerényi Imre újabb hat darabját mutatta be a csaknem 100 kötetesre tervezett Nemzeti Könyvtár sorozatnak. Ezúttal Hamvas Béla, Eötvös Károly és Szabó Magda is bekerült az irodalmi Pantheonba. Ahogy azt korábban is megírtuk, a szakma képviselői szerint a sorozattal az állam torzítja a könyvpiacot, sérti a vállalkozás szabadságának elvét, és fölöslegesen herdálja a közpénzeket.
Vágólapra másolva!

A sorozat új kötetei közé tartozik Hamvas Béla Öt géniusz, Eötvös Károly Utazás a Balaton körül, Szabó Magda Abigél, a Magyar Hősök rovatban megjelent Huszárkönyv, Patai József A középső kapu - Héber költők és Illyés Gyula Hunok Párisban című műve - mondta el Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a könyvbemutatón.

Kerényi államilag támogatott sorozatát a könyvszakma oldaláról is komoly kritika érte Forrás: MTI/Beliczay László

A könyvsorozat 2012 őszén indult azzal a céllal, hogy „a magyar írott kultúra legjavát" gyűjtse össze Kerényi Imre irányításával, és töretlenül halad előre.

Az továbbra is rejtély, ki a célközönsége ennek a sorozatnak. Ki az mazochista, perverz könyvmoly, aki ebben a túlméretezett, a nemzeti dohányboltok dizájnjára hajazó formátumban szeretné magáévá tenni Szabó Magda Abigéljét vagy Hamvas Öt géniuszát.

Beavatkozott a magyar könyvpiac rendszerébe

Mi kell ahhoz, hogy egy könyv bekerüljön a nemzeti kánonba? A szisztéma a következő: a miniszteri biztos politikusokat, intézményvezetőket és egyházi méltóságokat kér fel, hogy javasoljanak könyveket a sorozatba.

Kerényi államilag támogatott sorozatát a könyvszakma oldaláról is komoly kritika érte már indulásakor. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete 2012 őszén nyílt levélben tiltakozott a Nemzeti Könyvtár ellen, amely szerintük körültekintés nélkül avatkozott be a magyar könyvpiac rendszerébe.

A sorozat következő köteteinek megjelenése 2016. március 1-jére várható.