Kertész Imre betegsége ellenére elvállalta a nyilvános szereplést

kertész imre
Vágólapra másolva!
Az eltelt közel négy év sikere bizonyítja, hogy a Müpában visszavonhatatlanul otthonra talált az irodalom. Szerepelt már itt Esterházy Péter, Kányádi Sándor, Nádas Péter, Spiró György, Borbély Szilárd, Parti Nagy Lajos, Krasznahorkai László, vagy a határokon túli magyar irodalom olyan kiválósága, mint Tolnai Ottó és Kovács András Ferenc. Hamarosan Nobel-díjas írót köszönthetnek a Fesztivál Színházban. Kertész Imre betegsége ellenére elvállalta a nyilvános szereplést.
Vágólapra másolva!
Kertész Imre Forrás: Burger Barna

A Müpa számára óriási megtiszteltetés, hogy Kertész Imre nem titkolt betegsége ellenére elfogadta a meghívást és vállalta a nyilvános szereplést december 14-én.

Kertész Imre 1929. november 9-én született Budapesten. Öt éves volt, amikor a szülei elváltak, és a köztük lévő viszály következtében a kisfiú internátusba került. 15 éves volt, amikor a csendőrök 17 társával együtt Budapest környékén letartóztatták, és Auschwitzba, majd onnan Buchenwaldba deportálták. 17 éves volt, amikor a buchenwaldi „ember-hulladék", ahogy a Sorstalanság hőse nevezi magát, irracionális módon életben maradt, és hazatért.

A Kaddis a meg nem született gyermekért (1990) részben a Sorstalanság folytatása, ugyanakkor válasz is az első regényre. Későbbi műveiben a kelet-európai történelem és társadalom csapdáiba szorított, kiszolgáltatott, tragikus sorsra ítélt egyén sorsát boncolgatja.

1997-ben a Kossuth-díjat, 2000-ben a Herder-díjat és a Die Welt irodalmi díját kapta meg, 2001-ben a német Becsületrendet, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét, 2002-ben pedig az irodalmi Nobel-díjat vehette át mint

2014. augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet vehette át.

Áder János köztársasági elnök átadja a Magyar Szent István Rendet Kertész Imre Nobel-díjas írónak. Forrás: MTI/Kovács Attila

A Müpában egy világhírű magyar író várja tisztelőit, olvasóit: mindenkit, aki hallani szeretné e lebilincselő személyiség szavait, gondolatait, regényrészleteit.

Az est házigazdája Veiszer Alinda lesz.

A Literárium-sorozat 2012 januárja óta az élő irodalom legizgalmasabb, legnevesebb íróinak, költőinek meghívása, a legfontosabb életművek felvillantása révén az irodalmi est Magyarországon eddig ismeretlen, új formájának létrehozását célozza meg. A több művészeti ágat is bevonó, zenészek, színművészek közreműködésével létrejövő estek új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket.