A Mein Kampf fontos lehet az oktatásban

Adolf Hitler, Mein Kampf
Vágólapra másolva!
A bajor kulturális miniszter lehetségesnek tartja, hogy az iskolákban használják Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf tudósok kritikai jegyzeteivel ellátott kiadását, amelyet pénteken mutatnak be Münchenben.
Vágólapra másolva!

Ludwig Spaenle szerint a könyv elsősorban a történelmet és társadalomtudományt oktató pedagógusokat segítheti forrásként az oktatásban.

Lejárnak Hitler könyvének szerzői jogai Forrás: AFP

Fontos, hogy a könyvet és kijelentéseit a megfelelő történelmi környezetbe ágyazva, történelemkritikai elemzésnek alávetve mutassák be – hangsúlyozta Spaenle.

A Mein Kampf először 1925-ben jelent meg, nyolc évvel Hitler hatalomra jutása előtt. A náci Németország bukása után a szövetségesek a könyv szerzői jogait Bajorországnak adták át.

Önállóan, kommentárok nélkül továbbra sem jelenhet meg Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A német hatóságok eddig nem engedélyezték a könyv újranyomását. A német törvények értelmében azonban 70 év után lejárnak a szerzői jogok, így januártól a kiadók szabadon felhasználhatják az eredeti szöveget, amely önállóan, kommentárok nélkül viszont továbbra sem jelenhet meg.

Decemberben bejelentették, hogy korlátozni fogják a kiadás lehetőségét, mert attól tartanak, hogy a könyv újranyomása feltüzelheti a neonáci ideológiát.

Négyezer példányban adják ki Forrás: Origo

A müncheni Kortárs Történelmi Intézet (IfZ) négyezer példányban adja ki a 3500 jegyzettel ellátott, 1950 oldalas kötetet. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching korábban elmondta: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás „eloszlatja a könyvet övező mítoszt”.