Van, amit az e-könyv sem tud pótolni

e-book, e-könyv
Businesswoman using digital tablet
Vágólapra másolva!
A digitális forradalom ugyan a tanulást is forradalmasította, egy friss felmérés szerint a diákok túlnyomó többsége mégis a nyomtatott könyveket preferálja.
Vágólapra másolva!

Jópár éve szól már a vészharang, hogy a könyveknek bizony befellegzett. Merthogy hamarosan úgyis mindenki csak internetes videókat néz majd, ha pedig véletlenül mégis olvasni támadna kedvünk, arra meg ugye ott az e-book, amire pár kattintással felvihető a teljes könyvespolcunk tartalma.

Úgy tűnik, a helyzet mégsem ennyire egyértelmű, és a Guttenberg-galaxis nincs még halálra ítélve.

A diákok a nyomtatott könyvet részesítik előnyben Forrás: Cultura Creative/Cultura/Zak Kendal/Zak Kendal

Az illat nem pótolható

Az amerikai Naomi S. Baron felmérést végzett a világ különböző érszein élő diákok körében, amiből kiderült, hogy számukra nagyon fontos a régivágású olvasásélmény a tanuláshoz. A megkérdezettek 92 százaléka a nyomtatott könyvet részesíti előnyben.

A megkérdezettek általában olyan érveket hoztak föl, hogy

  • A könyv jobban megadja a haladás élményét, mintha csak a százalékot látjuk a kijelzőn
  • Nem hibásodik meg, ha vízbe ejtjük
  • Felüdülést jelent az egész napos számítógépezés után
  • A könyv illata is fontos a számukra
Az Amazon is megérezte a nosztalgiát Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Thomas Eisenhuth

Nagyobb eséllyel veszik elő újra

Baron egy interjúban beszélt arról, hogy a tanulók figyelme is könnyebben elkalandozik, ha digitális eszközön olvasnak, mint a hagyományos könyvek esetében.

– mondta az egyik diák. Így annak is nagyobb az esélye, hogy később újra kézbeveszik a könyvet, ha eszükbe jut egy rész, amit el szeretnének olvasni.

Az Amazon is ráérzett

A New York Times ősszel írt arról, hogy az e-könyvek vásárlása lassú hanyatlásnak indult. A e-forradalomban élenjáró Amazon is megérezhette az ébredő nosztalgiahullámot, nem véletlen, hogy szeptemberben megnyitotta első klasszikus könyvesboltját.

Szavazzon!

Ön miből olvas szívesebben?