Eltemették Umberto Ecót

umberto eco gyász címlapi
(FILES) This file photo taken on May 12, 2015 shows Italian author Umberto Eco during signing of his novel "Numero Zero" in Fnac des Ternes, in Paris. Italy was in mourning on February 20, 2016 following the death of Umberto Eco, the intellectual and literary giant who wrote "The Name of the Rose" and was cherished as one of his country's favourite sons. Eco, who had been suffering from cancer, passed away at his Milan home late on February 19, his family told Italian media. He was 84. / AFP / FRANCOIS GUILLOT
Vágólapra másolva!
Százak, köztük miniszterek és vezető értelmiségiek vettek végső búcsút Umberto Eco olasz író-filozófustól, A rózsa neve című sikerregény világhírű szerzőjétől kedden Milánóban.
Vágólapra másolva!

A búcsúztatást a pénteken 84 évesen elhunyt író otthonától nem messze fekvő Sforza-kastély udvarán tartották, a szertartást élőben közvetítette a RAI olasz köztévé.

Umberto Eco "egy egész könyvtárat hordott magában" Forrás: AFP/Loic Venance

A virágokkal borított koporsó előtt barátok, rokonok és magas rangú tisztségviselők mondtak rövid beszédeket, miközben az írónak az Eco-család életét végigkísérő kedvenc zeneműve, Arcangelo Corelli La Follia című szonátája szólt.

A búcsúztatás után az írót szűk családi körben elhamvasztották.

A koporsónál Dario Franceschini kulturális miniszter azt hangoztatta, hogy Umberto Eco "egy egész könyvtárat hordott magában".

Stefania Giannini oktatási miniszter pedig arról beszélt, hogy Eco "annak az újító klasszicizmusnak a jelképe, amelyre oly nagy szükség van, és amelynek Olaszország hordozója a világban". "Elvesztettünk egy mestert, de nem azt, amit tanultunk tőle" - tette hozzá Giannini.

Számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról Forrás: AFP/Francois Guillot

Giuliano Pisapia milánói főpolgármester a szemiotikaprofesszor "kulturális és civil bátorságát" emelte ki. Eco a halálig az északolasz nagyvárosban élt családjával. A vezető értelmiségek között jelen volt a búcsúztatáson Roberto Benigni rendező és forgatókönyvíró, Oscar-díjas színész.

Hiányzó struktúra

Umberto Eco 1932. január 5-én Alessandriában született. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, később tanított is itt. Harminckilenc éves korában a szemiotika professzorának, egyben tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen, vendégprofesszorként előadott többek között a Yale és a Columbia egyetemen.

Számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról. Az 1967-es A nyitott mű és az 1968-ban készült A hiányzó struktúra című alkotásában a művészi alkotás és a tömegkommunikációs eszközök kapcsolatát, valamint a műalkotás többértelműségét boncolgatta.

Umberto Eco a feleségével Forrás: Leonardo Cendamo/Leemage

A rózsa neve

Első regénye, az 1980-ban megjelent A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb regényszenzációja lett. A humor és a játékosság elemeit sem nélkülöző, többrétegű mű középkori köntösbe bújtatott, kosztümös bűnügyi regényként és filozófiai alkotásként egyaránt olvasható. A negyvenhét nyelvre lefordított könyv hibáit a szerző 2011-ben korrigálta, és a latin idézeteket is lefordította a felkészületlenebb olvasók számára. A regényből Sean Conneryvel a főszerepben nagy sikerű film készült.

Legendás könyvtára volt Forrás: Leonardo Cendamo/Leemage

Az író több rangos irodalmi kitüntetést megkapott, többek között a Strega-díjat, a Médicis-díjat, a Cesare Pavese-díjat, az Asztúria Hercege Díjat, az Osztrák Állami Díjat, 2007-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat. Több egyetem díszdoktorává választotta.